Boeing odpira tovarno brezpilotnih bojnih letal v Avstraliji

by Urednik

NAPOVED PROIZVODNJE BREZPILOTNIH LETAL LOYAL WINGMAN

Ameriški proizvajalec letal Boeing namerava v Avstraliji ustanoviti proizvodni obrat za proizvodnjo brezpilotnega bojnega letala loyal wingman, ki so ga razvili v okviru projekta Airpower Teaming System. Gre za sploh edino vojaško bojno letalo, ki bo razvito in tudi izdelano v Avstraliji v zadnjega pol stoletja. Kot so zapisali v družbi, je letalo prvič poletelo februarja 2021.

Boeing je nedavno sporočil, da bo njegova hčerinska družba Boeing Australia na letališču Wellcamp v bližini mesta Toowoomba na vzhodu Avstralije zgradila objekt za proizvodnjo in montažo brezpilotnih letalnikov programa Airpower Teaming System. Pričakujejo, da bo ta objekt med gradnjo omogočil približno 300 delovnih mest in ustvaril visokokvalificirana delovna mesta, s čimer se bo Queensland še okrepil kot center obrambne industrije.

Ta projekt uresničuje vizijo desetletnega časovnega načrta in akcijskega načrta Queensland Defense Industries, katerega cilj je znatno povečati obrambne prihodke in do leta 2028 ustvariti 3.500 novih delovnih mest s polnim delovnim časom.

Boeing Australia trenutno razvija šest letal v sodelovanju s Kraljevimi avstralskimi letalskimi silami (RAAF) trenutno razvija šest letal, testiranja letalnikov pa že potekajo.

Boeingov projekt Airpower Teaming System (ATS), znan tudi kot loyal wingman, je radarsko prikrito – slabo zaznavno večnamensko brezpilotno letalo, ki ga razvija Boeing Australia za Kraljeve avstralske letalske sile. Leti lahko skupaj z bojnimi letali s posadko, ki jim nudi podporo na misijah, ali se uporablja za opravljanje avtonomnih misij z uporabo umetne inteligence.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

Povezani članki