Bojno letalo Su-75 checkmate bo prekosilo ameriške prikrite lovce

by Urednik

URA LETENJA SU-75 SEDEMKRAT NIŽJA KOT PRI F-35

Ura letenja ruskega lovskega letala pete generacije Su-75 checkmate (šahmat) bo sedemkrat cenejša kot pri njegovem glavnem tekmecu, ameriškem F-35, je v intervjuju za francoski časnik Le Figaro povedal Sergej Čemezov, glavni izvršni direktor korporacije Rostec.

»Med enomotornimi letali pete generacije in bojnimi letali prejšnjih generacij se s primerljivimi lastnostmi lahko pohvali le glavni konkurent šahmat-a F-35, je pa naše letalo za razliko od slednjega varčnejše. Naj vas spomnim, da bo cena ure letenja letala Su-75 šahmat sedemkrat nižja kot pri F-35,« je dejal Chemezov.

Vodja Rosteca je dejal, da glavne prednosti letala Su-75 šahmat vključujejo prikritost, sodoben radar s fazno anteno, pa tudi sposobnost prilagajanja letala potrebam določenega uporabnika. Letalo Su-75 šahmat bo v tujini premierno predstavljeno na letalskem salonu v Dubaju od 14. do 18. novembrom 2021.

Prototip Suhoj Su-75 šahmat so predstavili na letalskem salonu MAKS 2021. Med projektiranjem prototipa so bili uporabljeni razvojni dosežki pri lovcu Su-57, s katerim sta si navzven podobna, vendar bo šahmat zaradi enomotornega pogona bistveno lažji. Letalo bo opremljeno z najnovejšo letalsko elektroniko in zmožnostjo krmiljenja majhnih brezpilotnih letal. Oborožitev bo nameščena v jaških znotraj trupa. Su-75 bo dosegel hitrost do 1.900 km/h in imel bojni radij 3000 kilometrov. Šahmat bodo izdelovali v letalski tovarni Komsomolsk na Amurju, njegov prvi let je predviden za leto 2023, serijska proizvodnja pa naj bi se začela leta 2025.

Serijska proizvodnja ruskega lovskega letala Su-75 šahmat bi se lahko začela v letih 2025-2026 je že pred časom – med forumom o nafti in plinu v zahodnosibirskem mestu Tjumen – izjavil podpredsednik vlade Jurij Borisov. »Kolikor se spomnim, se bodo testi letenja začeli leta 2023, serijska proizvodnja v primeru povpraševanja – upam, da bo povpraševanje, ker ima to letalo številne značilnosti reaktivnega letala pete generacije … – se bo začela v letih 2025-2026. Menim, da je to realen časovni okvir,« je dejal Borisov.

Po njegovem mnenju bi v primeru resne zamude pri zagonu serijske proizvodnje po lovcu šahmat ne bi vilo o povpraševanja na tujih trgih, kjer so že zastopana ameriška in kitajska letala. Novi ruski enomotorni lovec šahmat pa naj bi imel prav zaradi nizkih stroškov in visoke bojne učinkovitosti velik izvozni potencial na trgih Latinske Amerike, Azije in Bližnjega vzhoda, je izjavil Chemezov.

»Vsekakor ima lahko enomotorno prikrito letalo Su-75 šahmat velik izvozni potencial. Letalo je sposobno rešiti vsako nalogo, ki si jo zastavi uporabnik, vključno z učinkovitim uničenjem kopenskih in morskih ciljev ter se boriti za prevlado v zraku s številčno močnejšimi silami,« je dejal Čemezov in opozoril, da bo lovec še posebej zanimiv za kupce iz Bližnjega vzhoda, azijsko-pacifiške regije in Latinske Amerike.

Po besedah ​​vodje Rosteca bo imelo letalo Su-75 nizko (radarsko) opaznost, velike letalne zmogljivosti (dobro krmarljivost – menevrske zmogljivosti) in bo opremljeno z napredno letalsko elektroniko. Šahmat se bo ponašal tudi z najbolj prostornimi notranjimi jaški za orožje v svojem razredu in bo zelo prilagodljiv, Saj bo lahko nosil do pet raket zrak-zrak različnih dosegov in drugo letalsko orožje v neopazni konfiguraciji (v notranjih orožnih jaških) . Nadalje ga bodo lahko uporabljali kot osnovo za brezpilotno letalo s podobnimi lastnostmi. Največji bojni tovor novega lahkega lovca bo 7.400 kg, ​​medtem ko bo predviden doseg leta brez zunanjih rezervoarjev za gorivo 2.900 kilometrov, je še dejal Čemezov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki