Bolgarija kupuje novi patruljni ladji

by Urednik

NA RAZPIS SE JE PRIJAVILA LE BOLGARSKA LADJEDELNICA MTG DOLPHIN

Bolgarsko obrambno ministrstvo je prejelo samo eno prijavo na razpis za dobavo dveh novih patruljnih ladij za Bolgarsko vojno mornarico. Razpis naj bi bil po poročanju precej protisloven, v njem pa naj bi tudi zahtevali, da se vsaj 30 odstotkov ladijskih delov izdela v Bolgariji.

Projekt je ovrednoten na 420 milijonov evrov, proces nabave pa so začeli sredi letošnjega avgusta z razpisom, ki so ga naslovili na izbrane proizvajalce iz Bolgarije, Nemčije, Španije, Italije, Francije in Nizozemske.

Bolgarsko obrambno ministrstvo je prejelo eno samo ponudbo, ponudba pa je prišla iz bolgarske ladjedelnice v zasebni lasti MTG Dolphin. Ponudbo so odprli 23. oktobra in jo bodo temeljito proučili, preden bo o njej odločal ministrski svet, kot najvišja izvršna avtoriteta v Republiki Bolgariji.

Bolgarsko podjetje MTG Dolphin ima sicer v svoji ponudbi dve patruljni ladji, ki so jih že izdelali za srednjeafriško Republiko Ekvatorialno Gvinejo. Manjša je 500-tonsko plovilo PV 50 (na fotografiji) in večja pa je 1.350-tonska SV 01. Obe sta namenjeni za naloge patruljiranja, iskanja in reševanja, na krovu pa imata tudi ploščad za helikopter. Jeseni 2016 so pri MTG Dolphin na sejmu Euronaval predstavili tudi koncept sodobne večnamenske 2.500-tonske korvete K-90, ki so jo sicer zasnovali v Ukrajini.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MTG Dolphin

 

Povezani članki