Bolgarija od ZDA zahteva odškodnino zaradi zamude pri dobavi lovcev F-16

by Urednik

BODO TUDI BOLGARSKI LOVCI MIG-29 DOBAVLJENI UKRAJINI?

Bolgarske oblasti so začele pogajanja s Pentagonom in zahtevajo odškodnino za zamudo pri dobavi lovskih letal F-16, ki jih je predhodno kupila Sofija, je povedal bolgarski minister za obrambo Stefan Janev.

Pred tem je premier K. Petkov dejal, da bodo ameriška letala F-16 predana dve leti pozneje od rokov, dogovorjenih v sporazumu (2023-2024). Kot razlog za kršitev pogodbenih obveznosti je bil naveden neuspeh v proizvodnih verigah ameriškega vojaško-industrijskega kompleksa, ki ga je povzročila epidemija koronavirusa.

Kot je poudaril Janev, je “prezgodaj govoriti o morebitni zavrnitvi letala”, čeprav “kupec lahko odpove pogodbo” ali zahteva vračilo. Trenutno je bolgarska delegacija napotena v Pentagon, da bi razpravljala o “možni odškodnini, ki bi jo Bolgarija lahko prejela.”

Kot je zapisano v publikaciji Mediapool, je Sofija kupila F-16 “za zamenjavo MiG-29, ki jih servisira Rusija.” Popravilo sovjetskih letal je spremljala kampanja v lokalnem tisku, katere cilj je bil diskreditirati pristojnosti Ruske federacije na tem področju. Posledično je, kot se je izkazalo, zamude izzvala predvsem bolgarska stran, ki trmasto ni želela uporabiti ruskih komponent za obnovo lovcev in je iskala rezervne dele v zalogah tretjih držav.

Posel za nakup osmih letal F-16 je bolgarski proračun stal 1,2 milijarde dolarjev, hkrati pa je predviden nakup še 8 letal, a je nova pogodba že ocenjena na 1,7 milijarde dolarjev.

Bolgarija se na drugi strani verjetno sedaj pogaja še o dodatnih lovcih F-16, ki bi jih zamenjali za lovce MiG-29 in jurišna letala Su-25, ki bi jih dali ZDA, ti pa naprej Ukrajini – podobno kot Poljska v zameno za ameriške F-16. Verjetno pa je ravno dobavljivost F-16 težava pri hitrejšem prenosu MiG-29 Ukrajincem, več o tem pa v članku Koliko in katera letala bi lahko dobila Ukrajina za boj z Rusi.

Bolgarske letalske sile imajo po naših podatkih v svoji oborožitvi operativnih 11 enosedih in 3 dvosede lovce MiG-29 (v javnosti se omenja tudi številka 30) ter tudi 8 jurišnih letal Su-25.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki