Bolgarija ponavlja razpis za bojno letalo

by Urednik

BOLGARIJA BO KUPILA NOVA LETALA IN POSODOBILA STARA

Bolgarija ne bo hitela z dobavo novega tipa lovca v letalske sile, vztrajala pa bo pri nakupu novih letal, ki naj bi jih odplačali v daljšem časovnem obdobju, kot so načrtovali sprva. Obenem pa naj bi posodobili obstoječo floto lovcev MiG-29 in jurišnikov Su-25, je pred nedavnem v intervjuju za bolgarsko TV (BTV) povedal obrambni minister Krasimir Karakačanov. 

Samo nekaj  ur za izjavo obrambnega ministra Karakačanova je bolgarski nacionalni parlament s 126 glasovi za, 26 proti in štirimi vzdržanimi glasovi potrdil poročilo, ki ga je pripravila posebna ”ad hoc” komisija za izbiro novega tipa bojnega letala za Bolgarske letalske sile. Sam proces izbire je sicer vodil k izbiri novega Saabovega večnamenskega bojnega letala JAS-39C/D gripen, vendar pa je imel nekaj resnih pomanjkljivosti, zato so se odločili za ponovitev razpisa. Komisija za izbiro novega tipa lovca je priporočila obrambnemu ministrstvu ponovitev razpisa in spremembo sheme plačila, ki mora biti usklajeno s finančnim ministrstvom, prav tako pa ga morata odobriti Svet ministrov in parlament. Spremenjene pogoje novega razpisa bodo najprej dali v odobritev parlamentu, šele zatem pa bo obrambno ministrstvo izdalo zahtevo za predlog (RFP) za nov tip bojnega letala. Prispele predloge bo pretreslo obrambno ministrstvo, ”zmagovalca” nato predložilo v odobritev Ministrskemu svetu kot najvišji avtoriteti z izvršno močjo v Republiki Bolgariji.

Po priporočilu komisije za izbiro novega tipa bojnega letala naj bi modificirani finančni okvir zagotovil, da bodo ”odstranjene vse dvoumnosti in sumničenja v povezavi s plačilnimi pogoji” obenem pa bodo obdržali uveljavljanje vseh treh prioritet pri preoboroževanju bolgarskih oboroženih sil: nabavo novega tipa večnamenskega bojnega letala, 198 novih pehotnih bojnih vozil za modularne bataljonske bojne skupine in novih modularnih večnamenskih patruljnih ladij.

Še pred nedavno protislovno proceduro izbire novega tipa bojnega letala, so v Bolgariji prejeli tri ponudbe v skupni vrednosti 1,5 milijarde bolgarskih levov: Švedi so ponudili lovce JAS-39C/D gripen, Portugalci rabljene F-16 MLU (middle life update) block 15, Italijani pa Eurofighterjeve typhoone prve serije (tranše). Sama procedura izbire je sprožila navzkrižne obtožbe na račun lobiranja vladajočo politično partijo GERB ministrskega predsednika Bojka Borisova in bolgarskim predsednikom Rumenom Radevim, ki je podprla izbiro gripna, kar je potem vodilo do ustanovitve posebne parlamentarne komisije za izbiro novega tipa bojnega letala za Bolgarske letalske sile 28. junija letos.

Bolgarija zračni prostor države nadzoruje z 12 enosedi MiG-29A (9-12A) in tremi dvosedi MiG-29UB (9.51), od vseh pa jih je bilo v mesecu juniju operativnih le še osem. Vzrok tolikšnega števila neoperativnih letal je v nenehnem zmanjševanju sredstev za vzdrževanje in slabi podpori, kar bi lahko v naslednjih mesecih doseglo že kritični raven.

Po pričakovanjih se proces izbire bojnega letala lahko zavleče vsaj do sredine leta 2018, novih (tipov) lovcev pa Bolgarija tudi po najbolj optimističnem scenariju ne bo dobila do leta 2020. Zato se želijo v tem vmesnem obdobju pri nadzoru zračnega prostora opreti na posodobljeno floto obstoječih 15 lovcev MiG-29 in pa na jurišnike Su-25 (14). Po eni od opcij naj bi jih nadgradili v domačih letalskih remontnih zmogljivostih – ob pomoči ruske letalske industrije – Avionams v Plovdivu. Druga možnost pa je, da se obrnejo z zahtevo po pomoči Natu, podobno kot pri stalni misiji Italijanskih letalskih sil ”Bolgarski konj” (poteka od letošnjega 15. Julija), v kateri italijanski lovci typhoone asistirajo bolgarskim MiG-29 pri nadzoru in varovanju bolgarskega zračnega prostora. Italijanski lovci vzletajo iz bolgarske letalske baze Graf Ingatievo v bližini Plovdiva, misija pa je načrtovana do 15. oktobra letos.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski

 

Povezani članki