Bosna in Hercegovina povečala izvoz vojaške opreme

by Urednik

DOBRI REZULTATI BOSANSKO-HERCEGOVSKE OBOROŽITVENE INDUSTRIJE V LETU 2016

Ministrstvo za zunanjo trgovino in gospodarstvo Bosne in Hercegovine je v letu 2016 na temelju sklenjenih pogodb izdalo 311 izvoznih dovoljenj za vojaško opremo, oborožitev in proizvodov za dvojni namen v skupni vrednost 390 milijonov evrov.

V ministrstvu še navajajo, da predstavlja doseženi rezultat pomembno povečanje aktivnosti vojaške industrije v BiH v primerjavi z letom 2015, ko so izdali 253 izvoznih dovoljenj. Bosansko hercegovski minister za zunanjo trgovino in gospodarstvo  Mirko Šarović je dodal, da je bilo v letu 2016 zabeleženo skoraj 30 odstotno povečanje, kar je še pomembneje, če se upošteva podatek, da se je uvoz komponent, repromateriala in končnih izdelkov – po izdanih dovoljenjih za uvoz  – zmanjšal s 115 milijonov evrov v letu 2015 na 98 milijonov evrov v letu 2016. Kot je še poudaril, je izdajanje dovoljenj potekalo skladno s procedurami in v optimalnih časovnih rokih, spornih primerov pa ni bilo.

BiH je trgovala s 53 državami, pomembno pa se je povečalo število izvoznih dovoljenj prvim petim največjim izvoznikom, so še sporočili iz Ministrstva za zunanjo trgovino in gospodarstvo BiH.

Industrija orožja in vojaške opreme (v terminologiji držav nekdanje Jugoslavije je to še vedno največkrat označeno kot namenska industrija) v Bosni in Hercegovini po letu 2010 doživlja pravi razcvet, v zadnjih letih pa so glavni izvozni trgi Malezija, Savdska Arabija, Švica, ZDA, Turčija, Afganistan, Srbija, Bolgarija, Filipini in Angola.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki