Britanska letala tornado začela oborožene operacije nad Irakom

by Urednik

TUDI VELIKA BRITANIJA IN AVSTRALIJA BOSTA ZAČELI Z ZRAČNIMI NAPADI NA ISIS

Britanska vojaška letala Panavia tornado s posebno izvidniško opremo raptor, ki so nastanjena v vojaški bazi Akrotiri na Cipru, bodo odslej nad Irakom in Sirijo letala oborožena ter napadala cilje ISIS-a.

Britanski parlament se je namreč v petek 26. septembra 2014 soglasno odločil, da lovski-bombniki tornado iz vrst britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF) vključijo v boj proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS). Tako danes v zgodnjih jutranjih urah par tornadov skupaj z drugimi koalicijskimi letali že poletel na prvo oboroženo izvidniško operacijo nad območjem Iraka, kjer sunitska militantna skupina ISIS ogroža civilno prebivalstvo.

Iz Kraljevih letalskih sil (RAF) so sicer sporočili, da ob tej priložnosti ni bilo ugotovljen noben cilji, ki bi zahteval takojšnjo zračni napad britanskih letal, da pa sta oba lovca tornado “zbrala posnetke potencialnih ciljev za prihodnje misije, tako letalske kot kopenske za Iraško vojsko.

Velika Britanija se je tudi odločila, potem ko so zadnjih nekaj tednov z letali tornado in izvidniško opremo raptor, le zbirali obveščevalne podatke o položajih ISIS-a v Iraku, da svoje posredovanje razširi tudi nad ozemljem Sirije. To pomeni, da bodo prvih nekaj dni zbirali obveščevalne podatke, nato pa se priključili napadom vojaških letal ameriške koalicije v boju proti ISIS-u

Velika Britanija je sredi septembra 2014 v bližino Iraka, v ciprsko letalsko oporišče Akrotiti, poslala 50 člansko odpravo pilotov in navigatorjev, 12 letal Panavia tornado GR4 iz flote britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF). Za podporo pa jim služil tudi leteča cisterna Airbus voyager (KC2/KC3) in transportna letala Boeing C-17 globemaster III.

Spodnji videoposnetek prikazuje pripravo para RAF-ovih lovcev Panavia tornado pred poletom nad Irak. Letali so oborožili s 230 kg težkimi lasersko vodenimi bombami paveway IV, ki jih je britanski proizvajalec Raytheon dobavil RAF-u v letu 2008.

Podobna poročila pa prihajajo iz Avstralije, saj naj bi bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo 8 lovcev F/A-18 super hornet iz flote Avstralskih kraljevih letalskih sil vključilo v letalske napade na cilje ISIS-a. Avstralska vojska je lovce F/A-18 namestila v letalski bazi Al Minhad v Združenih arabskih emiratih, kamor so poslali skupaj 600 vojakov, vključno s kontingentom posebnih sil, ki svetujejo Iraški in kurdski vojski v boju proti skrajnežem Islamske države.

V naslednjih dneh pa naj bi se jim pridružili tudi lovci F-16 letalskih sil Belgije, Nizozemske in Danske.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, RAF

Avstralski lovec F/A-18 super hornet

Povezani članki