Britanske obveščevalne službe napovedujejo umik ruskih vojakov z obrobja Kijeva

by Urednik

SPREMEMBE NAČRTOV RUSKE VOJSKE

Konec februarja so po večdnevnih bojih enote letalskih sil Ruske federacije pod svoj nadzor prevzele letališče družbe Antonov v Gostomelu v Kijevski regiji, v teh dneh pa so ga ponovno zasedle ukrajinske oborožene sile. Nato so bile tudi druge ruske enote premeščene v to naselje, ki je sčasoma doseglo obrobje Kijeva. Vendar je po pogovorih v Istanbulu namestnik ruskega ministra za obrambo napovedal odločitev o zmanjšanju ruske vojaške dejavnosti v smeri Kijev in Černigov, nato pa so z ozemlja teh regij začela prihajati poročila o umiku ruskih čet.

Rusko obrambno ministrstvo trenutno ne komentira poročil tujih virov o razmerah v bližini Kijeva. Hkrati so se v ruski javnosti začela porajati vprašanja o tem, kako ta poročila ustrezajo realnosti in če da, kakšen je bil načrt operacije v smeri Kijeva?

Mnenja vojaških strokovnjakov, tudi zahodnih, so glede tega vprašanja deljena. Nekateri so prepričani, da je rusko poveljstvo z manevriranjem na ozemlju Ukrajine hotelo preprečiti, da bi se nasprotnik osredotočil na določena območja posebne vojaške operacije in jih spremenil v nova utrjena območja.

Po mnenju drugih je razvoj razmer v bližini Kijeva lahko posledica dejstva, da prvotnih načrtov v tej smeri “ni bilo mogoče izvesti v predvidenem roku.” Hkrati se aktivno razpravlja o možnem premestitvi ruskih vojakov iz smeri Kijev-Černigov v Donbas, da bi dokončno porazili  tamkajšnje ukrajinske oborožene formacije, katerih število je trenutno vsaj 50 tisoč.

Ukrajinski generalštab: ruske čete nameravajo obkoliti združene sile v Donbasu

Glavni motiv poročila generalštaba ukrajinske vojske je bila izjava, da nameravajo ruske čete popolnoma obkoliti približno 60.000-člansko skupino ukrajinskih vojakov v Donbasu. Ukrajinski generali priznavajo, da ob premestitvi dodatnega vojaškega kontingenta Ruske federacije v Donbas ukrajinski skupini grozi, da bo se bo znašla v “kotlu”.

Ukrajinsko poročilo navaja, da nameravajo ruske čete obkoliti ukrajinske združene sile in doseči administrativne meje Donecke in Luganske regije.

Pred tem je vodja DPR Denis Pušilin pozval prebivalce Slavjanska in Kramatorska naj začasno zapustijo svoje domove, dokler jih ukrajinska vojska ne spremeni v strelna mesta, kot se je na primer zgodilo v Mariupolu.

Če se vrnemo k povzetku ukrajinskega generalštaba, je treba omeniti izjavo o napredovanju ruskih čet v tako imenovani smeri Izjum. Pred tem je sam Izjum prevzela pod nadzor ruska vojska, tja pa so že začeli dostavljati humanitarno pomoč iz Rusije.

Poročilo ukrajinskega generalštaba ugotavlja tudi, da ruske čete še naprej ostajajo v regijah Kijev in Černihiv, kjer – kot dodajajo v generalštabu oboroženih sil Ukrajine -“omejujejo delovanje ukrajinskih enot”. Pred tem je bilo v ukrajinskih medijih zapisano, da je bilo več enot ruskih oboroženih sil umaknjenih iz Kijeva na ozemlje Republike Belorusije.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter Nexta

Povezani članki