Britanski Daily Mail o načrtih Ukrajine za zavzetje Krima

by Urednik

… IN DEPORTACIJI 800.000 RUSOV

Eden glavnih ciljev, ki so jih razglasile ukrajinske oblasti, je zavzetje Krima, ki je bil leta 2014 priključen Rusiji, poroča britanska izdaja Daily Maila.

Navaja besede ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega, ki je že večkrat izjavil, da se je “vse začelo s Krimom in se bo z njim tudi končalo”. Vodja kijevske  vlade tudi trdi, da na polotoku menda čakajo na vrnitev ukrajinskih oblasti. Britanski časni tako trdi, da naj bi ukrajinske čete samozavestno napredovale, vendar je to polno določenih tveganj.

Glavno tveganje je po mnenju avtorja britanske publikacije, da bi Rusija domnevno lahko uporabila jedrsko orožje kot odgovor na uspehe ukrajinskih čet. Kakšni so ti uspehi, britanski analitik seveda ne pojasnjuje, da je Rusija v svojo sestavo vključila ozemlja, ki so bila nekoč del postsovjetske Ukrajine. Ukrajina je s tem tudi izgubila 40% svojega energetskega potenciala, izgube oboroženih sil Ukrajine pa so tudi precejšnje.

In kakšni so načrti Zelenskega glede Krima, ki jih navaja britanska publikacija? Daily Mail se sklicuje na besede neke Tamare Taševe, svetovalke Zelenskega, ki je izjavila, da se je 800.000 Rusov “infiltriralo ozemlje Krima in se tam naselilo.” Po besedah ​​Taševe bi jih morali takoj deportirati s polotoka Krim.
Poleg deportacije bo Ukrajina pregledala vse nepremičninske transakcije in sodne odločbe na polotoku. Toda ali lahko Ukrajina res pridobi nadzor nad polotokom?

Publikacija se sklicuje na izjavo svetovalca ministrstva za notranje zadeve Ukrajine Antona Geraščenka, ki priznava možnost uporabe taktičnega jedrskega orožja. Domnevno bi lahko Rusija tako poskušala blokirati ozko kopensko pot iz Ukrajine na Krim. Iz tega sledi, da če Moskva uporabi taktično jedrsko orožje, to vprašanje ne bo več “ukrajinsko”, ampak mednarodno.

Zanimivo je, da določen vir britanske publikacije trdi, da je Ukrajina pripravljena na mirovni sporazum, če bi se Rusija umaknila na meje pred začetkom posebne vojaške operacije, ki se je začela februarja 2022. Nato bosta polotok Krim in del Donbasa ostala pod njenim nadzorom. Vendar pa je malo verjetno, meni britanski avtor, da se bo tudi prebivalstvo Ukrajine strinjalo s takšnim dogovorom.

Nadalje Daily Mail piše, da je Ukrajina izvedla vrsto napadov na Krim. Tudi ukrajinski uradniki počasi priznavajo odgovornost za te napade z droni, kar je zdaj potrdil tudi  britanski avtor. Nato avtor piše tudi o množični preselitvi Rusov na Krim pod Putinom. Domnevno naj bi se Rusi, ki so jih zapeljali letovišča Krima in skalne obale, začeli naseljevati na Krimu v stotisočih. 

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki