“Čelne sile” zveze Nato bodo polno operativne v letu 2016

by Urednik

NOVE NATOVE SILE ZA HITRO POSREDOVANJE

Na Natovem vrhu septembra v Wellsu je bila dogovorjena ustanovitev Združenih sil v visoki pripravljenosti, t.i. Spearhead Forces – čelnih sil, kot del Odzivnih sil za hitro posredovanje (NRF – NATO Response Forces).

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg pa je pred dnevi na tiskovni konferenci napovedal, da bodo te čelne sile zveze Nato popolnoma operativne v letu 2016. Čelne sile Nata naj bi dvignile bojno pripravljenost severnoatlantskega zavezništva. Po besedah generalnega sekretarja Nato pakta bodo pri formiranju teh sil sodelovale Nemčija, Nizozemska in Norveška. Obrambni ministri držav, članic zavezništva, bodo naloge čelnih sil determinirali v letu 2015. Bodo pa te čelne sile sodile v sklop Natovih sil za odzivanje skupaj s silami članic zavezništva, ki so v stalni bojni pripravljenosti. Odzivne sile za hitro posredovanje (NRF – NATO Response Forces) sestavljajo tako kopenske kot letalske in mornariške ter specialne sile.

Že sredi poletja je sedem evropskih držav članic zveze Nato (še Velika Britanija, Danska, Latvija, Estonija, Litva) in Kanada napovedalo  ustanovitev novih sil za hitro posredovanje, ki bi štele okoli 10.000 vojakov. Njihov namen je okrepiti obrambne sposobnosti severnoatlantskega zavezništva v luči stopnjevanja napetosti v bližnjih regijah (ukrajinska kriza).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Osem članic zveze NATO želi ustanoviti nove sile za hitro posredovanje

Sedem evropskih držav članic zveze Nato in Kanada načrtujejo ustanovitev novih sil za hitro posredovanje, ki bodo štele vsaj 10.000 vojakov, namen pa je okrepiti obrambne sposobnosti v luči stopnjevanja ukrajinske krize.

Zveza NATO načrtuje vojaške baze v vzhodni Evropi

Zveza Nato načrtuje novo vojaško bazo v vzhodni Evropi, kot odziv na krizo v Ukrajini, s tem pa bi prekršila sporazum z Rusijo iz leta 1997 o nepostavljanju baz v nekdanjih državah vzhodnega bloka.

Povezani članki