Ciper je dobil 4 brezpilotna letala za spremljanje turškega vrtanja

by Urednik

BREZPILOTNA LETALA ZA NADZOR POMORSKE EKONOMSKE CONE

Ciprska nacionalna garda (Εθνική Φρουρά ali Ethnikí Frourá) je prejela štiri brezpilotne letalske sisteme aerostar tactical UAS (TUAS), ki bodo namenjeni spremljanju aktivnosti Turčije pri pridobivanju nafte in plina, je poročala ciprska izdaja časnika Kathimerini.

Nakup v vrednosti 12 milijonov EUR je bil sklenjen decembra 2018 in bo zdaj Nikoziji omogočil, da na Cipru spremlja izključno ekonomsko cono na morju (EEZ) z visokoločljivostnimi kamerami, ki lahko dobijo slike z zelo velikih višin. Vse to zaradi pomislekov, da Turčija posega v Ciprsko ozemlje pri iskanju plina in nafte.

Nove sisteme bodo poleti uporabljali tudi za patroliranje – nadzor gozdnih območij za odkrivanje požarov in za pomoč pri reševalnih misijah na območju letalske informacijske regije Nikozija.

Nabava novih sistemov bo še povečala zmogljivosti ciprske vojske za zračni nadzor, v katerem po – uradnem informativnem dokumentu Evropskega parlamenta “UAV in UCAVs: Development in the European Union” – delujeta 2 taktični brezpilotni letali IAI searcher II izraelskega izvora.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Aeronautics

 

Povezani članki