Demonstracija arzenala Ruske vojske v Siriji

by Urednik

RUSIJA V VOJAŠKEM POSREDOVANJU V SIRIJI UPORABLJA NAJBOLJŠE SOVJETSKE IN NOVE RUSKE OBOROŽITVENE SISTEME

V okviru zračne in pomorske operacije v Siriji proti pripadnikom Islamske države (ISIS) uporablja Ruska vojska široko paleto svoje oborožitve: od najboljših sistemov sovjetske vojaško-konstruktorske šole do novega, ruskega orožja, ki doživlja ognjeni krst in se testira v realnih bojnih pogojih. V nadaljevanju predstavljamo nekaj ruskih oborožitvenih sistemov in orožij, ki so v ruskem vojaškem posredovanju v Siriji v ospredju.

Ladje Ruske mornarice

Ruska vojna mornarica je na svojih velikih desantnih ladjah Nikolay Filjchenkov (razreda alligator), Novocherkasdk, Minsk in Peresvet (razreda ropucha) prepeljala v luko Tartus – in naprej v letalsko bazo Hmeimim v Latakiji – 28 bojnih letal. Vse ladje nadaljujejo bojno dežurstvo v Sredozemlju skupaj z drugimi ruskimi velikima desantnima ladjama Admiral Nevelskoy in Aleksandr Shabalin (razreda ropucha), protipodmorniško ladjo Admiral Panteleyev (razreda udaloy) in patruljno ladjo Neustrashimyy. Sem lahko prištejemo še raketni križarki Moskva (razreda slava) in patruljno ladjo Smetlivy (razreda kashin) in še tri manjše raketne ladje iz Kaspijske flote Uglich, Grad Sviyazhsk in Veliki Ustug (razreda buyan M), ki so z manevrirnimi raketami zadevale teroristične cilje direktno iz Kaspijskega morja.

Z malih raketnih ladij so Rusi na cilje ISIS-a izstrelili 26 manevrirnih raket »kaliber-NK« (ruski »tomahawki«), kar je predstavljalo ognjeni krst tega orožja velike natančnosti in njegovo prvo uporabo z velike oddaljenosti (več kot 1500 km), kar omogoča Rusiji bojna delovanja na oddaljenih bojiščih. Skupaj dežura v regiji Kaspijskega morja več kot 10 ruskih vojaških ladij.

Letalstvo in visokonatančno orožje

Rusko letalstvo v Siriji predstavljajo različna letala: od (že nekoliko zastarelega) bombnika Su-24 in jurišnika Su-25, ki sta v ruskem arzenalu že »celo večnost«, do najnovejšega bombnika za globoke prodore Su-34. Skupaj torej 28 letal neupoštevajoč še dva velika transportna An-124.

Lovski bombnik Su-24 je v oborožitvi že vse od leta 1975, poleg ruske vojske ga uporabljajo še nekatere. V Siriji deluje skupaj 12 teh letal. Enako je število jurišnih Su-25, poleg teh pa še 4 posodobljene različice Su-30 z oznako SM. Slednji je že prešel v četrto generacijo bojnih letal in lahko deluje tako ponoči kot podnevi in v slabem vremenu ter opravlja izvidniške naloge ter uničuje kopensko tehniko.

Na bojišču pa se je pojavilo tudi najnovejši lovski bombnik prednje bojne linije Su-34. Kot navajajo viri zi ruskega obrambnega ministrstva, so ta letala opremljena s sistemom TKS-2M za mrežnocentrične operacije. Novi sistem omogoča izmenjavo podatkov med letali brez posredovanja poveljniškega mesta s tal, izmenjujejo koordinate ciljev ter izvidniške podatke. Zahvaljujoč tej opremi lahko eno letalo iz udarne skupine Su-34 prenese o koordinatah ciljev z avtomatskim vnosom podatkov na elektronske geokarte drugih letal brez posredovanja z zemeljske točke. Takšen način povečuje tudi stopnjo prikritosti delovanja letalstva, saj ima opazovalni radar za lociranje ciljev vključeno samo eno letalo v skupini.

Poleg letal Rusi v Siriji aktivno uporabljajo tudi helikopterje: od Mi-17 za elektronski boj in transport do bojnih Mi-24, ki so se dobro izkazali že v Afganistanu. V Siriji deluje vsaj 15 helikopterjev Ruskih letalskih sil.

V Siriji za bombardiranje Rusi uporabljajo svoje najnatančnejše avio-orožje. Tako so letala opremljena z bombami KWB-250 in KAB-500, ki se jih usmerja satelitsko, potem ko jih letalo odvrže. Odstopanje od cilja ne presega 5 m. V Aleppu so našli tudi strelivo z vodljivimi protioklepnimi elementi RBK-500SPBE

Elektronski boj

V Siriji je Rusija pokazala tudi sisteme za protiradarski – protielektronski boj »krasuha-4«, namenjene motenju letalskih radarjev in zoperstavljanju brezpilotnim letalnikom. Sistem lahjo branjeni objekt povsem zaščiti pred radarskim opazovanjem na oddaljenosti 150 – 300 km, prav tako lahko »duši« elektronske opazovalne sisteme letal za zgodnje odkrivanje (AWACS), pa tudi nasprotnikovo protielektronsko delovanje.  Sisteme »krasuha-4« so Rusi uvedli v oborožitev leta 2012, v enotah pa je od leta 2013.

Pridobivanju obveščevalnih podatkov je prav tako namenjena ladja iz Baltske flote Tatischchev Vasily (razreda vishnya).

Vzporedne taktično-tehnične lastnosti ladijskih manevrirnih raket »kaliber-NK« in tomahawk:

3M-14 Kaliber-NK Tomahawk TLAM-E Block IV
Leto uvedbe v oborožitev 2012 2002
Dolžina (s štartnim povečanjem hitrosti) (m) 8,1 6,25
Premer telesa (mm) 533 533
Razpetina kril (m) 3,3 2,67
Vzletna masa (začetna) (kg) 1320 1315
Masa fugasne bojne glave (kg) 450 450
Moč jedrske bojeve glave (kt) 100-200
Hitrost leta (Mach) 0,7 0,7
Dolet leta s  fugasno  bojno glavo (km) Več kot 1500 1600
Dolet z jedrsko bojno glavo (km)

2600

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

Povezani članki