Dolgotrajna ukrajinska protiofenziva lahko pomeni velik politični problem

by Urednik

BO ZAHOD ZMANJŠAL PODPORO UKRAJINI?

Protiofenziva oboroženih sil Ukrajine se je zavlekla, kar bi lahko za ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v ZDA postalo velik politični problem, poroča poljska Rzeczpospolita. Kot ugotavlja poljska izdaja, lahko zahodne države v prihodnjih tednih prenehajo z nadaljnjo vojaško podporo Kijevu in nanj izvajajo pritisk, da bo pokazal uspeh na fronti.

Ukrajinska vlada je popolnoma odvisna od EU in ZDA v smislu – med drugim – velikih zalog orožja. Počasen tempo ofenzive ukrajinskih čet, skupaj z velikimi izgubami, je posledica skrbno zgrajene obrambe oboroženih sil Ruske federacije.

Ukrajinski predsednik je o tem povedal:
»Protiofenziva je težka in počasnejša, kot bi si nekateri želeli!«


Vodja ukrajinske države je ob tem svoje zaveznike pozval k potrpežljivosti in jim zagotovil, da bodo ukrajinske oborožene sile premagale Ruse.

Poleg tega avtorji v poljski publikaciji opozarjajo tudi na dejstvo, da bosta izid, pa tudi čas konca tega konflikta, v veliki meri odvisna od ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Dotaknili so se tudi vrnitve izgubljenih ozemelj s strani Kijeva med sovražnostmi, saj menijo, da je to vprašanje povezano predvsem s tem, kako se bodo razvijale razmere na bojišču, pa tudi s tem, koliko žrtev bodo še utrpele ukrajinske oborožene sile.

Medtem pa avtorji članka dolgotrajno ofenzivo ukrajinske vojske obravnavajo skozi prizmo notranjepolitičnih bitk v samih ZDA. To pojasnjujejo s tem, da tudi če Donald Trump prihodnje leto ne bo kandidiral iz republikanske stranke (slednji je, mimogrede, obljubil, da bo v 24 urah ustavil konflikt), narašča število ameriških državljanov, ki nasprotujejo nadaljnjim pošiljkam orožja v Ukrajino, kar bi lahko negativno vplivalo na oceno sedanjega ameriškega predsednika Joa Bidna.

Skratka, poudarja Rzeczpospolita, ofenziva oboroženih sil Ukrajine res poteka prepočasi, zato postaja zamrznitev konflikta do konca leta 2024 vse bolj realna.

Pripravil: B. Knific, foto: Twitter UA

Povezani članki