Donald Trump že prejema politično-vojaške nasvete

by Urednik

AMERIČANI UPAJO, DA BO NOVI PREDSEDNIK IZBOLJŠAL ODNOSE MED ZDA IN RUSIJO

Ena od prioritet novoizvoljenega ameriškega predsednika ZDA naj bi bilo “resetiranje” odnosov z Rusijo, meni nekdanji šef Pentagona Chuck Hegel. Pravi, da se zaveda, da bo to težavno, saj je protirusko razpoloženje v ZDA močno, med drugim tudi med člani Kongresa.

Prav tako pa je na drugi strani – ruski, zelo možno protiameriško razpoloženje. Tako slabo ni bilo po njegovem mnenju vse od konca druge svetovne vojne, je še dodal Hagel v intervjuju za nemški časopis Handelsblatt. Kort pravi, misli, da novi ameriški predsednik nima druge izbire, česar ne ocenjuje kot znak šibkosti, kajti velesile morajo komunicirati druga z drugo. Prav tako mora novi predsednik čim prej na pot v Evropo in Azijo ter podati roko ameriškim zaveznicam, ob tem pa poiskati ustrezno izhodišče za dialog z ruskim predsednikom Putinom. Za kar pa seveda potrebuje jasen program.

Alternativa temu je samo nadaljevanje sedanjega kriznega stanja, še večjega števila človeških žrtev in krepitev pritiska na Evropo. Kot meni Hagel, je bil brexit posledica težav z begunci, zato je predlagal novemu predsedniku, naj takoj imenuje ekspertno skupino, ki bo izdelala natančna navodila v zvezi z ameriško politiko v Siriji, na Bližnjem vzhodu in v odnosih z Rusijo. Obenem je bivši ameriški obrambni minister poudaril, da mora biti za novega predsednika prioriteta zunanja in ne notranja politika. Glede dogajanj v Siriji je Chuck Hagel poudaril nujnost vzpostavitve dejanskega premirja. Prav tako pravi, da bi pozdravil odločite novega predsednika ZDA, če bo ponudil roko Rusiji, Iranu in Turčiji ter poskušal najti način za prekinitev sistematičnega uničevanja Sirije. Predlaga delovanje na temelju skupnih interesov, Islamska država in Al Kaida so zanj skupna grožnja.

Med ruskimi komentarji na izvolitev Trumpa morda najbolj izstopa zapis Alekseja Puškova – predsednika odbora za zunanjo politiko v ruski Dumi – na twiterju, češ da “ruska karta” in strašenje s Putinom Clintonovi niso pomagali do zadostnega števila volilnih glasov in za končno zmago. Nasprotno – ta igra konflikta z Moskvo je pri Američanih izzvala strah.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki