Dva lovca rafale imata sedaj enako nosilnost kot 6 lovcev mirage 2000

by Urednik

POVEČEVANJE ZMOGLJIVOSTI LOVCA DASSAULT RAFALE

Francosko podjetje Dasasalt je zaključilo testiranja svojega lovca rafale v novi težko oboroženi konfiguraciji, tako da je sedaj njegova bojna nosilnost rekordnih 1,5-krat večja od teže letala.

V francoskem Dasasaltu so zaključili prve testne polete z večnamenskim bojnim letalom rafale v novi, težko oboroženi konfiguraciji. Slednja je vključevala šest natančno vodljivih raket AASM (Armement Air-Sol Modulaire) hammer. Štiri rakete zrak-zrak srednjega in dolgega dosega iz družine MICA (Missile dinterception et de combat aérien), dve raketi zelo dolgega dosega (izven vidnega obzorja) meteor in še tri dodatne gorivne rezervoarje s po 6000 litrov.

Sprva so projekt težkega bojnega letala rafale financirali pri Dasault Aviation sami, potem pa je k financiranju pristopila še francoska Generalna direkcija za obrambne nabave.

Rafale te različice je opremljen s 14 obesnimi točkami pod krili (8) in trupom, s tem pa je postal edini lovec na svetu, ki nosi 1,5-kratnik svoje teže. S tem so letalu bistveno povečali zmogljivosti in lahko opravlja celo paleto nalog. Dva rafala imata zdaj enako nosilnost kot šest letal mirage 2000! Novo konfiguracijo so dosegli zahvaljujoč t.i. odprti arhitekturi, kar so si zastavili že v fazi konstruiranja. Rafale zdaj lahko opravlja naloge, za katere so nekdaj uporabljali kar sedem različnih letal.
Med svojevrstnimi nalogami tega okretnega in zmogljivega lovca naj omenimo še globoke prodore nad nasprotnikovo ozemlje, v katerih ga opremijo z dvema manevrirnima raketama SCALP in termi gorivnimi rezervoarji z vsebnostjo po 2000 l. V takšni konfiguraciji in takšnih nalogah so rafale uporabljali med operacijo Harmattan (Opération Harmattan je kodno ime za francosko sodelovanje v intervenciji na Libijo leta 2011.

Zanimivo, da so prvo fazo preizkusov te težke konfiguracije lovca rafale sklenili tik pred podpisom pogodbe z Ministrstvom za obrambo Francije za bojna letala rafale v standard FR-3. Rafale je operativen tako s kopenskih letališč kot s palub letalonosilk.

Bojne zmogljivosti lovca rafale:

– v prestrezniških nalogah uporablja orožja zrak-zrak: top 30 mm, rakete zrak-zrak MICA IR/EM in rakete meteor;

– v nalogah neposredne podpore uporablja top 30 mm, lasersko vodljive bombe GBU-12/24, rakete zrak-zemlja AASM in GPS vodljive bombe GBU-49 (uporabljene v Afganistanu, Libiji in Maliju);

– v globokih vdorih nad nasprotnikovo ozemlje uporablja manevrirne rakete SCALP (Système de Croisière Autonome à Longue Portée / MBDA »storm shadow«) – uporabljene v Libiji;

– v napadih na površinske ladje uporablja rakete zrak-površina exocet AM39 block 2 in drugo orožje zrak-površina;

– v izvidniških nalogah uporablja izvidniški obesnik aeros (uporabljen v Afganistanu, Libiji in Maliju);

– omogoča prečrpavanje goriva v zraku na način “buddy-buddy“;

– in naposled za naloge jedrskega odvračanja, ko ga opremijo z jedrsko taktično raketo ASMP-A.

Rafale so začeli v francoski Vojni mornarici (rafale M) uporabljati leta 2004, v Francoskih letalskih silah pa leta 2006 (rafale B in D), z izvedenkami pa počasi nadomeščajo kar sedem različnih letal za različne naloge. Francija je doslej naročila skupaj 180 letal Dassault rafale, 126 so jih že dobavili. Flota teh letal je doslej naletela 120.000 ur v skupaj 16.000operacijah. Slabo leto opremljajo rafale s Thalesovimi radarji z radarjem RBE2 vrste AESA – z aktivno fazno radarsko anteno.

Lovec Dassault rafale in oborožitev

Dassault je v šestih desetletjih izdelal skupaj nad 8000 letal in jih Dassault Aviation ima dolgoletne izkušnje v konstruiranju, razvoju, proizvodnji in poprodajni podpori za vse tipe letal, od najsodobnejšega bojnega rafalea do vrhunskega poslovnega falcona 7X. v zadnjem obdobju pa tudi brezpilotnih letalnih sistemov. Lani je Dassault s približno 11600 zaposlenimi zabeležil skoraj 4 milijarde evrov prometa.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault Aviation, Military Photos

VIDEO: Francoski lovci Dassault rafale

Povezani članki