Egipt jezi Američane, ker se spogleduje z nakupom ruskih lovcev Su-35

by Urednik

PO TURČIJI (ZARADI NAKUPA S-400)  SE ZDA JEZIJO ŠE NA EGIPT

Kljub temu, da je Egipt v zadnjem času že večkrat nakupoval vojaška letala, je napoved, da naj bi Kairo kupil ruske lovce Su-35, vzbudil v Washingtonu podobno jezo kot pri turškem nakupa ruskih sistemov zračne obrambe S-400, poroča poljski portal Defence24.

Poljski portal se je v članku ukvarjal z vprašanjem: “Ali bo šel Kairo po poti Ankare, torej se bo odpovedal temu sporazumu in grožnjo sankcij pod pritiskom Amerike?” Po navedbah tega portala naj bi namreč v Rusiji, v obratu za proizvodnjo letal v Komsomolsku na Amurju,  po navedbah ruskih vojaško-diplomatskih virov že začeli s proizvodnjo bojnih letal 4.++ generacije Su-35 po naročilu egiptovskih oblasti. Navedeno je, da je Egipt naročil več kot 20 letal, rezervnih delov in tehnične dokumentacije v približni skupni vrednosti 2 milijardi dolarjev.

“Zanimivo je, da ruske oblasti nikoli niso uradno potrdile obstoja tega sporazuma, čeprav je bilo objavljeno, da so hkrati od tujih partnerjev prejete zahteve za nakup več kot 30 letal, katerih dobava naj bi se začela leta 2020,” poudarjajo poljski vojaški analitiki.

Poljski portal opozarja tudi na dejstvo, da je Egipt v zadnjih letih večkrat kupil večjo količino letal tako  iz Rusije kot ZDA, pa tudi od Francije. Med drugim je navedeno, da ima Egipt 25 francoskih lovcev Dassault Aviation rafale, 46  ruskih lovcev MiG-29M/M2, 46 ruskih helikopterjev Ka-52E in 46 ameriških jurišnih helikopterjev AH-64D apache.

“Vendar je prav ta uradno nepotrjen dogovor o nakupu lovcev Su-35 izzval največ reakcij, zlasti  prek oceana,” poudarja poljski vojaški analitiki.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je že nekajkrat opozoril, da če bo Kairo kupoval ruske lovce – bojna letala, bi to lahko privedlo do uvedbe ameriških sankcij na podlagi zakona “O nasprotovanju ameriškim sovražnikom s sankcijami”. Določbe tega zakona omogočajo uvedbo sankcij proti državam, ki kupujejo orožje od ruske strani. Podobne grožnje so bile slišane, ko se je Turčija odločila za nakup ruskega protiletalskega sistema S-400. Pentagon je že opozoril, da bi lahko, če bo Egipt uporabljal ovce  Su-35, ogrožena združljivost egiptovskih oboroženih sil in ameriške vojske ter Nata na splošno v tej regiji.

Poljski portal ugotavlja, da Washington egiptovski strani s tem pošilja jasen signal in da je vprašanje edino, ali se bo Egipt obnašal kot Ankara. Se pravi, ali bo podlegel pritiskom z ameriške strani.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki