Elitni enoti SAS in Delta Force rešili sirsko mesto Kobane

by Urednik

ZDA IN VELIKA BRITANIJA V KOBANE POSLALA SPECIALCE

Pred dvema tednoma so imeli pripadniki sunitske militantne skupine Islamska država (ISIS) pod nadzorom že več kot 40% sirskega mesta Kobane na turško-sirski meji. Le še vprašanje časa je bilo, kdaj ga bodo morali kurdski vojaki predati. Večina svetovnih tiskovnih agencij je že imela pripravljeno poročilo o dokončnem padcu mesta Kobane pod nadzor skrajnežev, kot tudi kritike na zunanjo politiko ZDA in Turčije, ko je prišel preobrat.

ISIS se je v le nekaj dneh umaknil iz vseh zasedenih območij in analitiki so se spraševali, ali je mogoče, da je kurdskim vojakom uspel preobrat le ob pomoči koalicijskih letalskih napadov na sunitske skrajneže. Minuli konec tedna pa smo le dobili odgovor. V spopade sta se vključili elitni enoti SAS in Delta Force.

Tako pripadniki britanske padalske specialne enote SAS (Special Air Service) kot ameriške Delta Force (1st Special Forces Operational Detachment-Delta (Airborne)), ki slovijo kot eni najbolje izurjenih vojakov na svetu, so s terena obveščali pilote vojaških letal o lokacijah in premikih vojakov ISIS-a. Po poročanju britanskih virov so imeli specialci izredno težke pogoje za delovanje, saj jim je kmalu začelo primanjkovati hrane in vode. Ameriški piloti so jim izkazali veliko hvaležnost za izredno uspešno usmerjanje na cilje ISIS-a, ob tem pa poudarili, da so v izredno težavnih razmerah odlično opravili svoje naloge in rešili več sto prebivalcev mesta Kobane.

Ameriške letalske sile (USAF) so še sredi meseca poročale, da jim primanjkuje predvsem kvalificiranih vojakov za usmerjanje bojnih letal na sovražnikove cilje iz terena (JTAC – Joint Terminal Air Controller), ki bi sporočali točne koordinate in prepoznavali sovražnike. Ameriške oblasti so se namreč bale poslati večje število specialcev za naloge JTAC v Irak in Sirijo, saj obstaja velika možnost zajetja s strani ISIS-a, ki bi ameriške vojake hitro obglavili in posnetke poslali v medije. Očitno je ogroženost mesta Kobane in bližina meje s Turčijo, ki je članica zveze Nato, prižgala zeleno luč za bolj tvegane operacije. Vsekakor je zavzetju mesta Kobane obstajala veliko nevarnost, da ISIS razširi svoje delovanje tudi zunaj Sirije in Iraka (ter Libanona) – proti Turčiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki