F-16 bodo kmalu napadli v Ukrajini…

by Urednik

… Rusija se nanje pripravlja

Nekateri lovci F-16, obljubljeni ukrajinskim oboroženim silam (AFU), so bržkone že na ozemlju države prejemnice, glede na informacije – navedimo, da so to nepotrjeni viri – , ki jih je 27. decembra 2023 objavila ameriška publikacija Newsweek. Poleg tega vir nakazuje, da so ukrajinske zračne sile že uporabile F-16 proti bojnim letalom ruskih letalsko-vesoljskih sil, pa tudi za lansiranje manevrirnih raket Storm Shadow/SCALP-EG na cilje v Rusiji.  

Newsweek se pri tem sklicuje na svoj vir v ZDA. Članek navaja tudi, da so ukrajinske oborožene sile po poročanju ukrajinskih medijev v zadnjih treh tednih uspele uničiti osem ruskih bojnih letal. Komentarji k članku v Newsweeku omenjajo posamezne povratne sledi na nebu nad Ukrajino, ki so ostale le od enomotornih letal, medtem ko vsa bojna letala, ki so na voljo Rusiji in Ukrajini, kot so MiG-29, MiG-31, Su-24, Su-25, kot tudi letala družine Su-27, dvomotorna. Če k informacijam Newsweeka pristopimo s skepso do tega ameriškega vira, potem seveda ni dokazov, da so bili lovci F-16 dejansko premeščeni v Ukrajino. 

 Uradne potrditve, da so bila ruska letala sestreljena, ni, prav tako pa ni uradnih zanikanj. V nekaterih virih so navedene informacije o več uničenjih ruskih letal, ki pa še niso nedvoumno potrjene, nekateri ukrajinski viri pa so o sestreljenem ruskem letalu objavili lanske fotografije. 

Kar zadeva enojne sledilne sledi, se pojavlja vprašanje, da če bi ukrajinske oborožene sile imele lovce F-16, bi jih najverjetneje uporabljali na nizkih višinah, da bi se izognili odkritju ruskih radarskih postaj in da bi jih zadele rakete dolgega dosega iz prestreznikov Su- 35/MiG-31 ali sistemi zračne obrambe S-400. Hkrati se sled redko oblikuje na nizkih nadmorskih višinah, praviloma v razmerah zelo nizkih temperatur, kar pa tačas očitno ne velja za Ukrajino.

Zdi se, da vse kaže, da so bile informacije Newsweeka neresnične, kar naj bi potrjevali dve točki. Prvič, pred kratkim je postalo očitno, da zahodne države najprej tajno dobavijo vojaško opremo in šele nato jo oborožene sile Ukrajine uporabijo proti ruskim oboroženim silam, s čimer poskušajo doseči učinek presenečenja, potem pa šele nastopijo mediji in uradni  mediji – tako ukrajinski kot zahodni države in potrdijo dobave. Drugič: sumljivo je obnašanje predstavnika poveljstva ukrajinskih vojaških sil Jurija Ignata, ki je začel zavračal informacije Newsweeka, da so lovci F-16 že na ukrajinskem ozemlju, pa tudi o “neprimernosti njihovega bivanja v Ukrajini na tej stopnji .” Značilno je, da je isti Jurij Ignat sredi novembra letos zanikal informacije o začetku usposabljanja ukrajinskih pilotov za letenje lovcev F-16 v Romuniji. To je zelo netipično vedenje tako za ukrajinske uradnike kot za ukrajinske medije, ki so bolj nagnjeni k bahanju in pretiravanju kot pa k skromnosti in skrivnostnosti.

Ne smemo pozabiti, da se bližajo predsedniške volitve Ruske federacije in v odsotnosti resničnih dosežkov na bojišču bodo oborožene sile Ukrajine poskušale izvesti najbolj občutljive  »medijske« napade, ki v ruskem jeziku povzročajo največji odmev, da bi poskušali pretresti razmere v Rusiji. 

Kljub občasnim govoricam v Rusiji, da ukrajinski lovci F-16 ne bodo v ničemer vplivali na potek spopadov in da jih bodo ob pravilni uporabi hitro sestrelili ruski lovci Su-35 ter sistemi zračne obrambe S-400, lahko ta letala Rusiji povzročijo znatno škodo. Seveda v prvi vrsti uporaba raketnega sistema Storm Shadow/SCALP-EG. Nekateri viri sicer govorijo o nezdružljivosti teh raket z lovci F-16, vendar je to očitno mogoče rešiti in morda že odločeno, kajti tudi lovca iz sovjetskih časov Su-24 in MiG-29 nista bila prilagojena za delovanje z izstrelki Storm Shadow/ SCALP-EG. Vsak lovec F-16 lahko potencialno nosi po 2 raketi Storm Shadow/SCALP-EG. V tem primeru lahko Rusija pričakuje nove napade na ladje črnomorske flote ruske mornarice, Krimski most in letališča, ki se nahajajo v dosegu Kirgiške republike. Rakete Storm Shadow/SCALP-EG bodo namreč izstreljene iz zračnega prostora Ukrajine, ki je še vedno pod nadzorom ukrajinskih oboroženih sil. 

Lovci F-16 so, čeprav Ukrajini ne bodo dostavljeni v najnovejši modifikaciji, opremljeni z napredno letalsko elektroniko. Poleg tega ni mogoče izključiti uporabe različnih visečih zabojnikov, obešenih nanje na njih, na primer za radijsko izvidovanje (RTR) in elektronsko bojevanje (EW) – navsezadnje so zahodne države zainteresirane tudi za testiranje svoje opreme v realnih pogojih in delo nad njihovo ozemlje. Z uporabo sodobne letalske elektronike lahko lovci F-16 začnejo onesposabljati ruske sisteme zračne obrambe z uporabo protiradarskih raket (ARM) AGM-88 HARM. Potencialno bi to lahko zmanjšalo učinkovitost ruskih sistemov zračne obrambe predvsem v bližini linije bojnega stika.

Z uporabo raket AIM-120 V-B lahko lovci F-16 poskušajo napasti ruska letala in helikopterje. Največjim tveganjem so izpostavljena letala za radarsko zaznavanje in nadzor dolgega dosega (AWACS) – ki jih ima sicer Rusija zelo malo, transportna letala in bombniki dolgega dosega Tu-22M3, v primeru, da se približajo ozemlju Ukrajine. Ni mogoče izključiti, da bodo ukrajinske oborožene sile poskušale napasti taktična letala. Za ZDA bi bil ruski lovec Su-35, ki bi ga sestrelila raketa AIM-120 iz lovca F-16, odlična reklama, ki lahko prinese milijarde dolarjev dobička v prihodnosti.

Lovci F-16 so morda že premeščeni v ukrajinske oborožene sile, ali pa bodo premeščeni v zelo bližnji prihodnosti in lahko tudi izvajajo napade z ozemlja tretjih držav, izvajajo kratkoročne pristanke na ukrajinskih letališčih za ponovno oborožitev in oskrbo z gorivom, da bi uradno zanikali dejstvo bojnega naleta, na primer z ozemlja Poljske ali Romunije. Lovci F-16 bodo predstavljali grožnjo tudi z obstoječimi raketami Storm Shadow/SCALP-EG, če pa bodo dobavljene ameriške rakete dolgega dosega tipa JASSM-ER, se bo nevarnost za rusko stran znatno povečala.

Uporaba lovcev F-16 z RTR in kontejnerji za elektronsko bojevanje, v kombinaciji z lansirniki raket tipa AGM-88 HARM, bo predstavljala grožnjo ruskim sistemom zračne obrambe. Obstaja veliko tveganje, da bodo lovci F-16 uporabili rakete B-B AIM-120 za povzročanje občutljivih izgub ruskim letalom, ki so jo odkrila letala AWACS in izvidniški UAV držav Nata, vključno z ruskimi letali AWACS, bombniki dolgega dosega Tu-22M3 in taktičnimi letali Su-35.
Lovci F-16 sicer ne bodo mogli povsem obrniti toka položaja v korist Ukrajine, vendar lahko povzročijo zelo neprijetne izgube ruskim oboroženim silam.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube


Povezani članki