F-22 strmoglavil na Floridi so potrdile Letalske sile ZDA

by Urednik

“NESREČA” NEVIDNEGA LOVCA F-22

Ameriški lovec pete generacije F-22 raptor je na Floridi strmoglavil v petek popoldne, medtem ko se je pilot varno izstrelil, so zapisali tiskovni predstavniki v izjavi Ameriških letalskih sil (USAF).

Incident se je zgodil 12 milj severovzhodno od letalske baze Eglin na zahodni Floridi, ki se nahaja približno tri milje jugozahodno od mesta Valparaiso v okrožju Okaloosa, na območju za preizkušanja.

“Pilot se je varno katapultiral iz letala in je bil prepeljan v bolnišnico 96. medicinske skupine na Eglinu na opazovanje, trenutno pa je v stabilnem stanju. Ime pilota zaenkrat ni znano,” so zapisali v izjavi.

Po poročilih je bil lovec eden sodelujočih v  preletni turneji “America Strong”, ki časti zdravstvene delavce, vojaško in drugo osebje na liniji fronte proti koronavirusu. (Več o tem smo pisali že v aprilu v prispevkih o preletih akrobatskih letalskih skupin Thunderbirds in Blue Angels ter posameznih letal.)
V letalski bazi Tyndall – 12 milj vzhodno od mesta Panama City na Floridi  – so v izjavi zapisali, da demonstracijska skupina po incidentu ne bo letela.

Letalo F-22 raptor velja za peto generacijo v smislu tehnologije prikritih letal v ameriških letalskih silah (USAF). Lovec je bil prvo operativno letalo, ki je na eni oboroženi platformi združil superkrmarljivost, nadstandardne zmogljivosti – nadzvočno hitrost brez uporabe dodatnega zgorevanja, radarsko nevidnost in fuzijo senzorjev.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

 

Povezani članki