Farnborough 2014: zmaga za Airbus

by Urednik

Letalski salon Farnborough 2014 prinesel Airbusu obilico novih naročil

Največji svetovni proizvajalci potniških letal so na letalskem salonu Farnborough International 2014 iztržili skupaj 130 milijard dolarjev, če upoštevamo vsa prednaročila, rezervacije in pogodbe, ki so jih v dneh letošnje osrednje letalske prireditve podpisale letalske družbe in lizinške ter najemodajalske hiše s proizvajalci, kot so Airbus, ATR,  Boeing, Bombardier in Embraer je zapisal Aviation Today.

Tekmo za komercialna letalska naročila je dobil Airbus, ki bo tako za kupaj 496 letal iztržil 75,3 milijarde dolarjev. Za primerjav: pri Boeingu so kupci naročili ali rezervirali 201 letalo v skupni vrednosti 40,2 milijarde dolarjev. To je doslej največja zmaga za Airbus v Farnboroughu, so zapisali pri tem proizvajalcu potniških letal.

 Največji posamezni kupec je bila družba Air Asia X iz Malezije, ki je naročila 50 širokotrupnih dvomotornih letal A330-900 neo (z novimi, varčnejšimi motorji) za skupaj 13,8 milijarde dolarjev.

Letalski salon Farnborough 2014

Nekoliko v senci dvoboja letalskih velikanov se je vnela velika tekma med proizvajalcema potniških letal v kategoriji regionalnih potniških letal med brazilskim Embraerjem in kanadskim Bombardierjem (Canadair). »Zmagal« je Embraer z naročili za 156 letal v vrednosti 7,11 milijarde USD v primerjavi z Bombardierjem, ki je zabeležil 68 naročil za letala v skupni vrednosti 5,81 milijarde USD. Je pa pomembno naročilo zabeležil Bombardier, gre za novo letalo serije C nove generacije, ki bo poletelo prihodnje leto: kitajski regionalni prevoznik Zheijian Loong Airlines se je odločil za 20 letal CS100 v vrednosti 1,8 milijarde USD, najemodajalec letal s sedežem v Veliki Britaniji Falko Regional  pa je rezerviral 24 letal CS100.

Pripravil: B. Knific, foto: Jetro Go

VIDEO: Utrinki iz letalskega salona Farnborough 2014 – 3. dan

SORODNE NOVICE:

Farnborough 2014: Potniško letalo Airbus A330neo – visoki cilji tudi dosegljivi?

Airbus je na letalskem salonu v Farnboroughu napovedal, da bodo »vdihnili« novo življenje dvomotornemu srednjeprogašu A330neo (new engine option).

Farnborough 2014: Tri desetletja letala EMB-121 xingu

Brazilski letalski proizvajalec Embraer je med salonom letalstva na Farnboroughu slavil zavidljiv jubilej – 30-letnico uporabe letala EMB-121 xingu v Francoski vojski.

Povezani članki