FCC Bled 2014 – najtežji dve minuti v športu

by Urednik

Najtežji dve minuti v športu – Firefighter Combat Challenge (FCC) Bled 2014

V soboto 23. in nedeljo 24. avgusta 2014 bo v veslaškem centru v Mali Zaki na Bledu 5. mednarodno gasilsko športno tekmovanje Firefighter Combat Challenge Slovenija. Tekmovanja se bo udeležilo okoli 600 tekmovalcev iz Slovenije in tujine. Prireditelji pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev.

Gasilec tekmuje s popolno operativno opremo (zaščitna obleka in izolirni dihalni aparat), ki tehta 25 kg. Gasilec ima na obrazu nameščeno zaščitno masko in vdihava zrak iz tlačne posode, ki jo nosi na hrbtu. Startno mesto je ob vznožju stopnišča, kjer leži zvita cev (20 kg). Gasilec na znak pograbi omenjeno cev, si jo namesti na ramo in teče po stopnišču v tretje nadstropje (12 m) montažnega stolpa. Ko pride na vrh, odloži cev in po vrvi potegne 20 kg težko in v kolobar zvito cev.

Ko cev potegne do vrha, steče po stopnicah navzdol – pri tem se mora dotakniti prav vsake stopnice, medtem ko na poti navzgor to ni pomembno. Nato na poligonu s težkim kladivom udarja po železni kladi, ki jo ima med nogama in jo mora premakniti za en meter. Potem med ovirami teče “slalom” 20 m, vzame polno cev z vodo in jo vleče nazaj 20 m skozi vratca in s curkom vode zbije tarčo. Spusti cev in pograbi 80 kg težkega ponesrečenca, ki ga vleče 20 m do cilja. Tekmovalcu med nastopom ne sme zmanjkati zraka v tlačni posodi niti ne sme izgubiti delov opreme.

Tekmovanje Firefighter Combat Challenge je namenjeno operativnim gasilcem, tako prostovoljcem kot poklicnim. Spada med eno najbolj zahtevnih tekmovanj na svetu, kar so potrdili že mnogi sodelujoči. (podrobneje smo tekmovanje predstavili že lansko leto v člankih spodaj)

Prireditelji, Firefighter Combat Challenge Slovenija, so zaradi uspešne izvedbe in odličnega odziva v prejšnjih letih ponovno pridobili možnost organizacije evropskega prvenstva FCC 2014, ki se bo odvijalo v Sloveniji, rezultat pa upošteval kot kvalifikacije za svetovno prvenstvo FCC 2014 v ZDA.

Pripravil: A. Knific, Jure Mikelj, foto: FCC Slovenija, Jure Mikelj,

Program Firefighter Combat Challenge Bled 2014:

petek, 22. avgust 2014

– od 16:00 dalje prihod mednarodnih ekip, prijava na tekmovanje in ogled prireditvenega prostora (prijava je možna v PRESS centru Veslaškega olimpijskega centra
– 20:00 podelitev nagrad FCC PRIDE na blejskem gradu (terasa, v primeru dežja viteška dvorana), srečanje tekmovalcev in organizatorjev

sobota, 23. avgust

– 8:00 – 9:00 prijava tekmovalcev na prireditvenem prostoru
– 9:00 uradna otvoritev tekmovanja FCC Slovenija 2014
– 9:30 začetek tekmovanja posameznikov
– 17:00 tekmovanje Masters FCC (tekmovanje poveljnikov in predsednikov v dvojicah za nagrado organizatorja)
– 18:30 zaključek tekmovanja s podelitvijo priznanj in nagrad tekmovalcem
– 20:00 družabno srečanje tekmovalcev, organizatorjev in sponzorjev na plaži Mala Zaka (za vse tekmovalce je predhodno možno naročiti večerjo po ceni 3,5 eur na osebo, večerja vključuje meso z žara s prilogo in eno pijačo)

nedelja, 24. avgust

– 8:00 – 9:00 prijava tekmovalcev na prireditvenem prostoru
– 9:30 začetek tekmovanja dvojic (tandem)
– 13:00 začetek tekmovanja ekipno (relay)
– 16:30 zaključek tekmovanja s podelitvijo

SORODNE NOVICE:

Gasilsko tekmovanje FCC – najtežji dve minuti v športu

Gasilsko tekmovanje Firefighter Combat Challenge (FCC) z mednarodno licenco, ki v Združenih državah Amerike predstavlja pogoj za vstop med poklicne gasilce, je bilo na Bledu organizirano 24. in 25. avgusta 2013.

Revija Obramba september 2013

Revija Obramba september 2013: 3 UVODNIK, 4 INTERVJU: POLKOVNIK MILAN ŽURMAN – Poveljnik Logistične brigade SV8, FCC – najtežji dve minuti v športu, KONEC PROTIUPORNIŠKE STRATEGIJE (COIN)…

Povezani članki