Filipini prejeli prve helikopterje S-70 black hawk s Poljske

by Urednik

NOVI HELIKOPTERJI BLACK HAWK ZA FILIPINSKO VOJSKO

Filipinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je za potrebe Filipinskih letalskih sil prejelo prvo serijo helikopterjev Sikorsky S70-i black hawk, ki jih je izdelalo poljsko podjetje PZL Mielec (v lasti ameriškega Lockheed Martina).

Transportno letalo Antonov je pred dnevi v letališko bazo Clark blizu Manile prepeljalo pet večnamenskih helikopterjev S70-i black hawk. Šesti helikopter je bila natovorjen na ladjo in naj bi v Manilo prispel prihodnji mesec. Po navedbah obrambnega ministrstva naj bi preostalih 10 helikopterjev black hawk dostavili v prvem četrtletju leta 2021.

Filipini so posel za 16 helikopterjev Sikorsky S70-i black hawk sklenili s podjetjem Sikorsky, ki je prav tako del podjetja Lockheed Martin, v začetku leta 2019.

Filipinska vojska se je pri nakupu helikopterjev odločala med nakupom ameriških S70-i black hawk, ruskih Mi-171, južnokorejskih surion in britansko-italijanskih AW139. Odločili so se za ameriške, novo helikoptersko floto pa želijo razširiti še z rabljenimi južnokorejskimi (manjšimi) večnamenskimi helikopterji Bell UH-1.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki