Finski lovci niso mogli odgovoriti na ruske kršitve zračnega prostora

by Urednik

FINSKIM LETALSKIM SILAM PRIMANJKUJE SREDSTEV

Finski predsednik Sauli Niinistö, ki je hkrati tudi poveljnik Finske vojske, je v soboto v intervjuju za YLE potrdil, da se letala Finskih letalskih sil niso mogla odzvati na kršitve finskega zračnega prostora s strani dveh ruskih vojaških letal 20. maja 2014. “Očitno primanjkuje sredstev obrambnim silam,” je komentiral Niinistö.

Iz Finskih letalskih sil so prišle informacije, da lovci niso bili v stanju pripravljenosti zaradi poskusa, da bi zmanjšali število nadur in bi se finski piloti lahko odzvali na kršitve šele štiri ure po odkritju. Finsko ministrstvo za obrambo ni ne zanikalo ne potrdilo poročil o pripravljenosti flote 62-ih lovcev F/A-18C/D hornet.

Nekaj ​​ur po tem, ko so zaznali vdor dveh ruskih letal v finski zračni prostor, so radarji zaznali še tretje, ki se je približevalo južni obali Finske, vendar sta takrat le vzletela dva finska lovca F/A-18C/D iz letalske baze Karelia v Kuopiu.

Niinistö je tudi dejal, da bi vstop Finske v severnoatlantsko obrambno zavezništvo – zvezo Nato -prinesel podvojitev enot na kopenski meji z Rusijo, saj bi finska meja predstavljala približno polovico meje med zvezo Nato in Rusko Federacijo. Finski predsednik si želi, da bi o vstopu v zvezo Nato odločali volivci na referendumu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Finske letalske sile

Povezani članki