Flying Bulls ponovno v Mariboru

by Urednik

TRENING AKROBATSKE LETALSKE SKUPINE NA ŠTAJERSKEM

Po letu dni se je v Maribor vrnila avstrijska akrobatska letalska skupina Flying Bulls. Na Letališču Edvarda Rusjana Maribor in v njegovi neposredni bližini so leteli med 28. aprilom in 2. majem 2022. 

Na Štajersko je akrobatska letalska skupina Flying Bulls letos prišla z devetimi letali in tremi helikopterji. Med letali je tudi a novost, ki je do sedaj v Mariboru še ni bilo –  letalo North American T-6 texan. Gre za enomotorno propelersko šolsko vojaško letalo, ki ga je ameriška vojska veliko uporabljala med 2. svetovno vojno za šolanje in urjenje pilotov letalstva ameriške kopenske vojske in mornarice.

Preostala letala skupine Flying Bulls, ki so priletela v Maribor so North American B-25J mitchell, Lockheed P-38 lightning, Chance Vought F4U-4 corsair, North American T-28B trojan, Cessna 337 pushpull, Zivko Edge 540, Boeing PT-17 stearman in alpha jet. Helikoptersko floto sta zastopala helikopterja BO-105C ter TAH-1 cobra. Slednja se vrača po treh letih in je po nesreči popolnoma obnovljena.

Vsako letalo ali helikopter iz njihove flote ima posebno zgodbo. Večina jih ima precejšnjo zgodovinsko-tehnično vrednost, nekatera pa so bila dejansko uporabljena na vojnih področjih, druga pa zgolj za osnovne dejavnosti transporta. 

Avstrijci se v Maribor na trenažno letenje vračajo že vrsto let. Dnevi, ki jih prebijejo na drugem največjem mednarodnem letališču v Sloveniji so namenjeni praktični pripravi formacij za nastope skupine na prireditvah po vsej Evropi, ki naj letos ponovno potekale. Med njimi bosta tudi dirka najmočnejšega motorističnega tekmovanja MotoGP in dirka Formule 1 ter težko pričakovani letalski miting Airpower 2022 v Zeltwegu.

Pripravil: Davor Golec, sierra5.net, foto: Davor Golec

VIDEO: Nastop akrobatske letalske skupine Flying Bulls v Mariboru leta 2021

Povezani članki