FOTO: Ladja Triglav 11 v Sredozemlju rešila 100 migrantov

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA V POMORSKI OPERACIJI EU NAVFOR MED SOPHIA

Sredi oktobra 2015 se je večnamenska ladja Triglav 11 s posadko še drugič odpravila v osrednje Sredozemsko morje, tokrat v mednarodno operacijo Evropske unije NAVFOR MED Sophia, ki ima namen omejevanje delovanja tihotapcev z ljudmi.

Ladja Triglav 11 je iz Luke Koper odplula v petek, 16. oktobra,  in tri dni kasneje, 19. oktobra, je priplula v italijansko pristanišče v Augusti. Po prihodu na območje odgovornosti je posadka opravila uvajanje v taktično situacijo, spoznavanje območja delovanja in neposredne priprave na sprejem naloge. 28. oktobra je posadka večnamenske ladje Triglav uspešno izvedla prvo akcijo iskanja in reševanja na morju, v kateri je rešila 100 ljudi (71 moških, 17 žensk, 12 otrok) in onesposobila tihotapsko plovilo. Ladja Triglav 11 bo v operaciji v južnem delu osrednjega Sredozemlja sodelovala tri do štiri mesece. V enoletnem mandatu bosta oblikovana kontingenta, ki bosta delovala v šestmesečni rotaciji. V drugem kontingentu bo delovalo 7 pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenska vojska v operaciji sodeluje v poveljniški strukturi operacije s tremi pripadniki, štirimi pripadniki na poveljniški ladji operacije Cavour, od tega sta dve v sestavi medicinske zmogljivosti Role 2, večnamensko ladjo Triglav 11 s 37-člansko posadko in petimi pripadniki, ki podpirajo delovanje ladje iz italijanske baze v Augusti.

Posadka bo na večnamenski ladji Triglav 11 zagotavljala razpoznavno taktično sliko v območju odgovornosti, nadzirala pomorski promet, opravljala kooperativne in nekooperativne preglede sumljivih plovil ter opravljala postopke iskanja in reševanja na morju. V prvem delu druge faze operacije bodo delovali na odprtem morju južnega dela osrednjega Sredozemlja in opravljali naloge vkrcanja, preiskav, zasega in preusmeritev ladij, osumljenih trgovine z ljudmi oziroma tihotapljenja migrantov. Ladja s posadko, skladno z nacionalnimi omejitvami, ne bo izvajala prisilnega vkrcanja.

V priloženem videu je posnetek pogovora s poročnikom bojne ladje Andrejem Pečarjem, poveljnikom 1. slovenskega kontingenta na mednarodni operaciji EU NAVFOR Med Sophia, ki predstavi prvo uspešno reševanje in samo delovanje v operaciji.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

Povezani članki