FOTO: Prestrezanje ruskih letal nad Baltikom

by Urednik

BRITANSKI LOVCI EUROFIGHTER Z OBILICO DELA NAD BALTIKOM

Lovska letala Eurofighter typhoon iz 3. eskadrilje britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF) so morala v minulem tednu med nadzorom baltskega zračnega prostora (Air-Policing) v okviru misije zveze NATO večkrat posredovati, potem ko so radarski sistemi NATO pakta zaznali štiri posamična približevanja ruskih vojaških letal v mednarodnem zračnem prostoru.

Britanski piloti so “prestregli”naslednja  vojaška letala Ruskih letalskih sil: bombnik Tupoljev Tu-22 backfire, štiri lovce Suhoj Su-27, eno letalo za zgodnje opozarjanje  Berijev A-50 in transportno letalo Antonov An-26 curl. Vsa vojaška letala so tudi poslikali, kar si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Britansko ministrstvo za obrambo je v izjavi sporočilo, da so bila ruska letala verjetno na “različnih trenažnih rutinskih poletih”, britanski lovci Eurofighter typhoon  pa so se jim približali in jih pospremili stran od baltskega zračnega prostora. V preteklem tednu so letala zveze Nato  zaradi neznanega letala nad vso baltsko regijo poletela 13-krat.

Ruska vojaška letala so bili verjetno del skupne vojaške vaje Ruske mornarice in Ruskih letalskih sil v eksklavi Kaliningrad na obali Baltskega morja, ki jih je začela Ruska vojska v sredo 11. junija 2014, kot odgovor na na mednarodni vojaški vaji zveze Nato – Baltops 2014 (9.-20. junij 2014) in Saber Strike 2014 (9.-19. junij 2014), ki potekata blizu ruske meje.

Ruski-bombnik-Tupoljev-Tu-22-backfire-nad-Baltikom

Britanske Kraljeve letalske sile (RAF) so v luči krize v Ukrajini in izraza podpore zveze Nato baltskim državam (Litva, Latvija, Estonija), ki nimajo svojih prestreznih letal in se zanašajo na Nato, v letalski bazi Siauliai v Litvi namestile štiri lovce Eurofighter typhoon.

Pripravil: A. Knific, foto: Daily Mail

O varovanju zračnega prostora baltskih držav je v junijski številki revije Obramba objavljen obširen članek z naslovom Ameriški orli na severu Evrope, ki sta ga napisala naša nizozemska sodelavca.

AMERIŠKI ORLI NA SEVERU EVROPE
Šest od skupaj 28 držav Nata nima lastnih bojnih letal, vključno z omenjenimi tremi baltskimi državami. V državah Nata so zaščiti in obrambi zračnega prostora namenili še večjo prioriteto po 11. septembru 2001, baltske države pa imajo ob tem še dodatno skrb. Njihov zračni prostor namreč za prelete do svoje enklave Kaliningrad uporablja Rusija, ki ima tam nameščene svoje lovce Su-27 flanker in lovske bombnike Su-24 fencer. Ta bojna letala in pa še transportna letala letijo skozi litvanski zračni prostor na preletih do in iz Kaliningrada v Rusijo.

Po dogodkih na Krimu in v Ukrajini je NATO seveda pokazal še večjo odločnost ter dal jasen signal tako Rusiji kot prebivalcem baltskih držav: z vsemi salami in zmogljivostmi bo zaščitil svoje članice pred vdori na in nad ozemlje držav članic zavezništva. Sporočilo, da lahko računajo na zavezništvo, je še posebej namenjeno zaskrbljenim prebivalcem baltskih držav.

Sorodne novice: 

Vojaške vaje Rusije in NATO pakta na Baltiku

12/06/2014

Rusija začela vojaško vajo ob meji z baltskimi državami, kot odgovor na mednarodni vojaški vaji zveze Nato – Baltops 2014 in Saber Strike 2014, ki potekata blizu ruske meje.

Povezani članki