FOTO: Severnokorejski lovci MiG-29 v novih kamuflažnih barvah

by Urednik

SIVE KAMUFLAŽNE BARVE ZA LETALA SEVERNOKOREJSKIH LETALSKIH SIL

Severna Koreja je pred kratkim spremenila barvno shemo svojih lovski letal MiG-29, MiG-21 in MiG-23, s čimer želijo izboljšati zmogljivosti letal v zračnih bojih. Informacije o novih kamuflažnih barvah bojnih letal severnokorejskih letalskih sil so južnokorejski obveščevalci dobili že v oktobru 2014, nedavno objavljene slike na spletu, pa so to tudi potrdile.

Najlažje je bilo to opaziti pri severnokorejskih lovcih MiG-29, skupaj naj bi imeli 35 letal v enosedih različicah 9.12B in dvosedih UB 9.51, saj so bili prej obarvani v dva barvna odtenka – zgoraj v temno zelene barve, spodaj pa v sinje modro. Zgornji zeleni odtenek naj bi zakamufliral letalo pred sovražnikom, ki nanj gleda z višine, medtem ko naj bi spodnja sinjemodra pripomogla za manjšo opaznost, ko se sovražnik nahaja na kopnem.

 Nova kamuflažna barva na migih pa je svetlo siva z dodatnimi temnejšimi vzorci, kar naj bi posnemalo barve oblačnega neba, spodaj pa so jih obarvali s svetlejšo sinje modro barvo. Vse kaže, da želijo Severnokorejci z  novimi barvnimi kamuflažnimi odtenki  poslabšati zaznavnost njihovih letal s strani sovražnika – tako iz zraka, da sovražnikov piloti težje vidno zaznava letalo, kot iz kopnega (protiletalska obramba).

Na fotografiji iz konca januarja leta 2012 (ki je ena redkih kvalitetnih severnokorejskega letala MiG-29) je poleg lovca ujet severnokorejski voditelj Kim Jong-Un med obiskom 1017 enote Severnokorejskih letalskih sil. Na njej je dobro vidna stara kamuflažna barva lovca MiG-29, medtem ko novejša fotografija prikazuje dva severnokorejska miga v novih sivkastih kamuflažnih barvah.

Južnokorejski obveščevalci so se dokopali tudi do podatka, da so Severnokorejske letalske sile nove sive kamuflažne barve namenile tudi vojaškim letalom MiG-21 (prej srebrni), MiG-23 (prej sivi) in An-2 (prej zgoraj temno zeleni in spodaj sinje modri).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

PRIPOROČAMO:

Jugoslovensko pomorsko vazduhoplovstvo 1918-1991

Jugoslovensko pomorsko vazduhoplovstvo 1918-1991

avtorji: dr. Bojan Dimitrijević, Milan Micevski in Predrag Miladinović

Izšla je izjemno zanimiva knjiga JUGOSLOVENSKO POMORSKO VAZDUHOPLOVSTVO 1918-1991 (Jugoslovansko pomorsko letalstvo 1918-1991) – pričevanje o morda najbolj eksotičnem delu vojaškega letalstva nekdanje skupne države, tako Kraljevine Jugoslavije kot Jugoslavije.

Redna cena: 24,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Jugoslovansko vojno letalstvo 1942 -1992

Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo 1942 – 1992, tretja-dopolnjena izdaja

avtor: Bojan Dimitrijević

jezik: srbski – latinica

V knjigi Jugoslovansko vojno letalstvo 1942 -1992 avtor poskuša odgovoriti na številna vprašanja: prehod iz vojnega – partizanskega letalstva v mirnodobno; organiziranje nove oblike letalstva; vključevanje jugoslovanske letalske industrije v njegov razvoj in njena proizvodnja; vojno letalstvo kot močan dejavnik odvračanja najprej na mejah nove države, potem pa tudi v dneh ideološkega spopada s Sovjetsko zvezo in njenimi sateliti, nato v času tržaške krize in ob češkoslovaški krizi; na koncu pa še ob dogodkih na Kosovu ter nazadnje še leta 1991 in delovanju JVL in PZO med vojno za obrambo Slovenije.

Redna cena: 29,00 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Povezani članki