Francija je Rusiji preložila dobavo ladje razreda mistral

by Urednik

FRANCoske oblasti PROTI PREDAJI LADJE VLADIVOSTOK RUSKI MORNARICI ZARADI RAZMER V UKRAJINI

Francoski predsednik Francois Hollande je preložil dobavo prve amfibijsko-desantne vojaške ladje razreda mistral Ruski mornarici zaradi razmer v Ukrajini, so sporočili predstavniki francoske vlade v torek 25. novembra 2014.

“Predsednik (francoske) republika meni, da trenutne razmere v vzhodni Ukrajini ne omogočajo prenosa prve ladje razreda mistral Rusiji,”se je glasila izjava.

Novica pa je v javnost prišla že nekaj ur pred tem, ko je francoski zunanji minister Laurent Fabius na svojem twitterju zapisal, da niso bili izpolnjeni pogoji za dobavo amfibijsko-desantne ladje Vladivostok razreda mistral Rusiji.

Iz Rusije zaenkrat še niso odgovorili na potezo francoske vlade, so pa že v oktobru napovedali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da jim Francija preda ladji. V primeru nepravočasne predaje ladje naj bi Rusija zahtevala tudi izplačilo odškodnine, ki je zapisana v pogodbi. V gradnjo obeh ladij so vključena tudi ruska podjetja, ki naj bi po nekaterih podatkih izdelala kar 30% sestavnih delov vsake ladje. V Ruski mornarici so uradni prevzem prve ladje razreda mistral, ki bi se moral zgoditi konec novembra 2014, sicer že izbrala namestnika ruskega poveljnika mornarice viceadmirala Aleksandra Fedotenkova.

Glede na anketo, ki so jo opravili za francoski časnik Le Figaro, približno 60 odstotkov francoskih državljanov meni, da mora Francija izpolniti svoje obveznosti v skladu s pogodbo in Rusiji dobaviti helikoptersko nosilko Vladivostok.

Rusija in Francija sta junija 2011 podpisali 1,6 milijarde dolarjev vredno pogobo za dve ladji razreda mistral, prvo so Rusi poimenovali Vladivostok, drugo pa Sevastopol. Francoske amfibijsko-desantne ladje razreda mistral so znane kot “projekcije in poveljniške ladje” in se uporabljajo kot poveljniški centri za helikopterske operacije, prevoz vojaških vozil, vključno s tanki, služijo pa lahko tudi kot bolnišnice na morju. Na vsaki ladji je prostora za 16 helikopterjev, 4 izkrcevalna plovila, 70 oklepnih vozil in 450 vojakov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Rogozin: Rusija “zmore” tudi brez francoskih ladij razreda mistral

Podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin je dejal, da Rusija “zmore” tudi brez dveh francoskih amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral, Rusija pa si lasti tudi krmni del ladij.

Francija odločitev o (ne)prodaji ladij mistral Rusiji preložila na konec oktobra

Minuli teden so se že pojavila novice, da Francija v sklopu sankcij Rusiji ne bo dobavila amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral – prvo (Vladivostok) naj bi dobavili do konca letu 2014, drugo (Sevastopol) pa v letu 2015.

Povezani članki