Francija odločitev o (ne)prodaji ladij mistral Rusiji preložila na konec oktobra

by Urednik

FRANCIJA ZAENKRAT LE “GROZI” RUSIJI Z NEPRODAJO LADIJ

Minuli teden so se že pojavila novice, da Francija v sklopu sankcij Rusiji ne bo dobavila amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral – prvo (Vladivostok) naj bi dobavili do konca letu 2014, drugo (Sevastopol) pa v letu 2015.

Francoski predsednik Francois Hollande se je namreč na vrhu zveze Nato v Walesu nerodno izrazil, da Francijo ne bo prodala ladij Rusiji ob trenutnih razmerah v Ukrajini – “Ne obstajajo pogoji za dobavo prve nosilke helikopterjev Rusiji.”

Francija je leta 2011 z Rusijo podpisala pogodbo za prodajo dveh amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral v vrednosti 1,2 milijarde USD, v primeru odpovedi pa bi imeli (po nekaterih podatkih) kar 1,6 milijarde USD izgube, ogrožen pa bi bil tudi obstoj francoske ladjedelniške industrije. Zato je Nemčija pred tedni že predlagala rešitev, da bi Evropska unija (EU) kupila francoski nosilki helikopterjev.

Vendar pa je francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian v torek (9. September 2014) dejal, da bo Francija končno odločitev o dobavi obeh ladij razreda mistral (verjetno tudi za pripadajoče 4 desantne ladje CTM NG) sprejela konec oktobra. Ob tem je Le Drian dejal: “Položaj Francije v tem primeru je preprost. Pogodba ni bila niti prekinjena, niti ne odpovedana. Sedanje stanje je mogoče razlagati kot opozorilo (Rusiji) in kot napoved možnega razvoja.”

S tem je francoski obrambni minister Le Drian še na drug način podal izjavo francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da bo izvajanje pogodbe odvisno od razmer v vzhodni Ukrajini. Hollande je na vrhu Nata v Walesu prejšnji teden povedal, da je nova vzpostavitev premirja in politična rešitev ukrajinske krize ključnega pomena za dobavo vojaških ladij Rusiji.

Tako prodaja amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral Rusiji še naprej obstaja odprta možnost, Francozi pa bodo izvedbo pogojevali s situacijo v vzhodni Ukrajini, od česar bo odvisna končna odločitev o prodaji in od tehničnega stanja nove ladje Vladivostok.

Vladivostok - (bodoča ruska) amfibijska ladja razreda mistral

Na izjavo francoskega predsednika Holanda pa se je v nedeljo odzvalo tudi nekaj deset ljudi v mestu Saint-Nazaire, ki so protestirali pred ladjo Vladivostok zoper odločitev francoske vlade, da začasno ustavi dobava dveh vojaških ladij razreda mistral Rusiji. Ob tem so dodali, da bi to bila velika izguba za Saint-Nazaire. En izmed protestnikov je ob tem dejal: “Ta predsednik in njegova vlada so podrejeni odločitvam v Washingtonu in Nata, predsednik je postal pes Obame, Camerona, Merklove. Francija je velika država – ponosna in neodvisna – ki se mora sama odločati.”  Proteste si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Nemčija predlaga, da EU kupi “ruski” amfibijski ladji razreda mistral

Evropska unija bi lahko zaradi sankcij proti Rusiji od francoskega proizvajalca DCNS odkupila dve amfibijsko-desantni ladji razreda mistral, ki jih ta gradi za Rusko mornarico.

Francija že grozi Rusiji s preklicem pogodbe za ladjo mistral

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da je pripravljen preklicati prodajo druge vojaške amfibijsko-desantne ladje razreda mistral Rusiji.

Povezani članki