Francija naročila še 42 lovcev rafale

by Urednik

FRANCOSKI DASSAULT Z OBILICO NAROČIL ZA LOVCA RAFALE

Francija je oddala naročilo za peto serijo večnamenskih letal Dassault rafale najnovejše različice F4, je sporočila francoska vojaška agencija za nabavo DGA (Direction Générale de l’Armement –  generalni direktorat za oborožitev).

Gre za še 42 lovskih letal rafale za francoske letalske sile, nakup pa bo francoske davkoplačevalce stal več kot 5 milijard evrov, je je sporočil minister za nacionalno obrambo Sébastien Lecornu.

Teoretično je Francija za svoje oborožene sile kupila skupaj 234 lovcev rafale vseh različic. Začetna prva – predprodukcijske serije – je bila naročena leta 1993 in je zadevala samo 13 letal. Prvo veliko naročilo je potem sledilo leta 1999 in se je nanašalo na 48 letal. Tretje naročilo je bilo leta 2004 in je bilo rekordno, šlo je za kar 59 letal. Potem pa je bilo leta 2009 oddano še četrto naročilo za skupaj 42 rafalov.

Zatem je sledil dolg premor, med katerim je proizvajalec Dassault Aviation izpolnil obstoječa naročila, zmanjšal obseg proizvodnje letal na 26 na leto, začel pa je pospešeno iskati tudi prve kupce in jih kmalu tudi že začel proizvajati. Naslednje naročilo za lastno letalstvo je bilo oddano šele leta 2021, ko je bilo zasilno naročenih 12 letal rafale v zameno za enako število rabljenih letal, ki so bila premeščena iz francoskih oboroženih sil v Grčijo v skladu z določili izvozne pogodbe. Trenutno naročilo za dodatnih 42 letal se šteje za peto tranšo (nakup dodatnih letal v zameno za letala za Grčiji ne šteje v to kvoto) in prinaša skupno število naročil za rafale na 234.

Vendar ima Francija trenutno v operativni uporabi bistveno manj teh letal. Teh je 133, od tega 92 letal v verziji rafale C/D Francoskih letalskih sil in 41 mornariških rafale M. To število je tako majhno, ker so Francoske letalske sile dale svoja letala na razpolago državi in tako podprle položaj francoske industrije pri izvozni razpisih. Oddajanje “malo rabljenih” letal je tujim kupcem omogočilo hitrejšo dobavo in hitrejše usposabljanje posadke, kar je izboljšalo položaj Francije v izvozni konkurenci. Na tak način so 12 letal prenesli v Grčijo, 12 na Hrvaško in vsaj del prvih 24 rafalov – naravnost s proizvodnega traku – v Egiptu.

Dodati velja, da je poleg zgoraj omenjenih 234 letal Dassault pridobil naročila za skupno 261 popolnoma novih lovcev rafale od tujih strank (Egipt 55, Katar 36, Indija 36, Grčija 12, Združeni arabski emirati 80, Indonezija 42). To pomeni, da je bilo v zgodovini programa skupaj naročenih 495 rafalov vseh različic. To še vedno postavlja letalo rafale za lovci četrte in pete generacije, kot so F-16, F-35 ali celo eurofighter, vendar ima Dassault še vedno dobre možnosti za nadaljnja izvozna naročila, zlasti v Indiji in Savdski Arabiji.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault

Povezani članki