Francija v Bejrut na pomoč poslala ladjo razreda mistral

by Urednik

VELIKODUŠNOST FRANCIJE PRI OBNOVI PRESTOLNICE LIBANONA

Francoska amfibijsko- desantna ladja Tonnerre (sl: nevihta) razreda mistral je pred dnevi s pomočjo na krovu iz Francije odplula proti Bejrutu v Libanonu. Na ladji Francoske mornarice z oznako L9014 so poleg človekoljubne pomoči (hrana, obleka,…) tudi reševalci in strokovnjaki, ki bodo pomagali pri čiščenja po eksploziji, ki je opustošila velik del libanonske prestolnice.

Francija je proti Libanonu , potem ko je eksplodiralo 2750 ton amonijevega nitrata, ki je bil od leta 2013 neustrezno shranjen v pristanišču v Bejrutu, napotila tudi tovorno ladjo s pomočjo. Na obeh ladjah bo skupaj okoli 18 ton medicinske pomoči, vključno z zdravili, cepivi in ​​higienskimi pripomočki ter 663 ton pomoči v obliki hrane, je sporočilo francosko zunanje ministrstvo. Dodali so še, da obe ladji prihajata poleg osmih letal, predvidenih za dobavo zalog,  strokovnjakov in reševalcev.

Na amfibijsko-desantni ladji Tonnerre bo v Bejrut prispelo:

– Inženirska skupina Francoske vojske z okoli 350 vojaki;

– potapljaška enota Francoske mornarice;

– eno hitro amfibijsko pristajalno plovilo (EDAR) in dve transportni plovili za prevoz materiala (CTM);

– dva helikopterja (caracal iz vrst letalskih sil in alouette III iz vrst mornarice);

– gasilska vozila marsejskih gasilcev, ki bodo podarjena Libanonu;

– osebje in osnovno opremo (tovorni promet z živili ter gradbeni materiali), ki so jih dali na voljo francoska ministrstva za oborožene sile, za Evropo in zunanje zadeve, za notranje zadeve, za solidarnost in zdravje ter zasebna podjetja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki