Francija želi Kitajski prodati “ruski” ladji razreda mistral

by Urednik

FRANCOZI IŠČEJO REŠITEV ZA ZGRAJENI  AMFIBIJSKO-DESANTNI LADJI RAZREDA MISTRAL

Francija naj bi skušala Kitajski prodati amfibijsko-desantne ladje razreda mistral, namesto gradnje novih, pa naj bi Kitajski mornarici ponudila nosilki helikopterjev Vladivostok in Sevastopol, ki sta bili zgrajeni za potrebe Ruske mornarice, poroča Watch China Times. Francoska mornarica se, tudi v te namene, te dni z ladjo Dixmude razreda mistral in fregato Aconit razreda la fayette mudi na sedemdnevnem obisku v Šanghaju.

Francoske oblasti so v letu 2014 zaradi vpletenosti Rusije v ukrajinsko krizo preklicale dobavo obeh amfibijsko desantnih ladij razreda mistral za Rusko mornarico.  Po 1,3 milijarde USD vrednem poslu Rusije in Francije, ki so ga podpisali leta 2011, bi morala Francija dobaviti Ruski mornarici ladjo Vladivostok novembra 2014 in Sevastopol v začetku leta 2015 (o tem pa smo več poročali v spodnjih novicah).

Kot vse kaže, želi Francija čim prej najti novega kupca (neprodaja resno ogroža obstoj francoskih ladjedelnic), kot kandidata pa si je izbrala Kitajsko, ki pa je v zadnjih desetletjih tradicionalen ruski zaveznik, tudi na vojaško-obrambnem področju.

V malo verjetnem naključju, je francoska mornariška delovna skupina na obisku na Kitajskem sestavljena iz dveh vojnih ladij, od katerih je ena prav ladja  za zaščito in poveljevanje razreda mistral. Tokrat se je zgodilo tudi prvič, da je katerakoli nosilka helikopterjev razreda mistral zaplula v kitajsko pristanišče.

V francoskih medijih se v zadnjih mesecih ponuja vrsto rešitev za “ruski” ladji razreda mistral – pojavila se je ideja, da bi obe ladji preprosto potopili, ali jih izročili Francoski mornarici oz. prodali tretji državi, kot potencialni kupci pa se omenjajo Evropska unija, Kanada, Brazilija, Kitajska, Egipt in Indija.

Kitajska svojo še neimenovano amfibijsko-desantno ladjo sicer razvija sama, vendar bi lahko kupila ladjo razreda mistral in jo uporabila za model za razvoj lastne, opozarjajo zahodni mediji.

Tudi prodaja “ruskih” ladij Sevastopol in Vladivostok  se lahko za Francijo izkaže precej težje, kot se zdi, saj so tretjino obeh izdelali v Rusiji.  Da Francija ne bi mogla prodati helikopterskih nosilk brez dovoljenja Rusije je v začetku maja 2015 ponovno poudaril namestnik ruskega predsednika vlade Dmitrij Rogozin in dodal, da se v Parizu tega zavedajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Francija bo plačevala 5 milijonov € mesečno za “ruski” ladji razreda mistral

Franciji in Rusiji ni uspelo doseči dogovora glede dobave (prevzema) dveh amfibijsko-desantnih vojaških ladij razreda mistral za potrebe Ruske mornarice.

 

Rusija bo tožila Francijo, če ta ne dobavi ladij razreda mistral

Rusija bo vložila tožbo proti Franciji, če pogodba za amfibijsko-desantne ladje razreda mistral ne bo izpolnjena v roku šestih mesecev, je dejal ruski obrambni minister Sergej Shoigu.

Povezani članki