Francozi bodo posodobili letalonosilko Charles de Gaulle

by Urednik

POPOLNA MODERNIZACIJA FRANCOSKE JEDRSKE LETALONOSILKE

Francoska mornarica (Marine Nationale) je po 15 letih delovanja na remont in nadgradnjo v suhem doku v pomorski bazi Toulon poslala svojo edino letalonosilko Charles de Gaulle. Plovilo bodo posodabljali nadaljnjih 18 mesecev in bo deležno številnih novosti.

Francosko letalonosilko na jedrski pogon Charles de Gaulle (R 91), ki velja za največjo v zahodni Evropi, so v tem tednu zapeljali v suhi dok po 15 operativnih letih, v katerih je bila vključena v večino mednarodnih posredovanj Francoske vojske(v Afganistanu, Libiji, Siriji in Iraku,…).  Francoska letalonosilka Charles de Gaulle je že sedaj edina neameriška letalonosilka s katere lahko vzletajo in nanjo pristajajo ameriška palubna letala, kot so tudi palubni lovci F/A-18E/F super hornet in tudi večje transportno palubno letalo C-2 greyhound.

Remont in nadgradnja francoske nosilke letal ter helikopterjev bo predvidoma trajal 18 mesecev in bo največji do sedaj – tako po obsegu in številu del. S posodobitvijo želi Francoska mornarica narediti letalonosilko operativno za naslednjih 20 let. Francoska mornarica oz. mornarji z letalonosilke Charles de Gaulle bodp pri remontu sodelovali s francosko ladjedelnico DCNS.

Poleg rednega pregleda vseh sistemov, jedrskega reaktorja in gorivnih celic, so cilji remonta na sredini življenjske dobe še trije:

– modernizacija bojnih sistemov, da bi ohranili in povečali interoperabilnost z zavezniškimi mornaricami;

– optimizacija letalskih sistemov za 100% prehod na palubne lovce rafale M;

– modernizacija zmogljivosti letalonosilke z obnovo in nadgradnjo sistemov.

Pripravil: A. Knific, foto: Marine Nationale, Military Photos

Povezani članki