“Good Morning, Vietnam!” – ZDA želijo za Vietnam odpraviti embargo na orožje

by Urednik

40 LET PO KONCU VIETNAMSKE VOJNE ŽELIJO ZDA ZA VIETNAM ODPRAVITI EMBARGO NA OROŽJE

Združene države Amerike bodo delno odpravile embargo na pošiljke orožja v Vietnam, da bi pomagale okrepiti varnost v luči vse večjih ambicij vietnamske severne sosede Kitajske. Vsekakor je ZDA v interesu tudi prodaja orožja Vietnamu, ki velja za enega glavnih kupcev ruske vojaške opreme.

Washington se pripravlja na delno odpravo prepovedi dobave orožja Hanoju. Embargo na orožje (s strani ZDA in zaveznic) traja že več kot 40 let, vse od koncu vojne med Vietnamom in ZDA ob sklenitvi premirja med severom in jugom Vietnama na Pariški konferenci leta 1973. Obe državi, ZDA in Vietnam (združitev je potekala leta 1975, ko je komunistični severni Vietnam napadel “demokratičnega” južnega in se je ta predal) sta že dolgo gospodarski partnerici.

Razprava o odpravi prepovedi prodaje določenih vrst orožja in vojaške opreme Vietnamu že poteka, odločitve o tem vprašanju pa bodo znane do konca letošnjega leta. ZDA načrtujejo, da bodo Vietnamu prodali Lockheed Martinova večnamenska mornariška patruljna letala P-3 orion, s katerimi bi lahko Vietnamska vojska spremljala gibanje (predvsem kitajskih) podmornic in vojaških ladij. To bo prva dobava ameriške vojaške opreme za Vietnamsko vojsko, vse od začetka Druge indokinske vojne (Vietnamske vojne) leta 1955. Spopad se je začel 1. novembra 1955 po prvi vojni v Indokini in je trajal s presledki vse do 30. aprila 1975, ko je padel Saigon. ZDA so v Južni Vietnam poslale prve bojne enote leta 1965.

Patruljno protipodmorniško letalo Lockheed Martin P-3 orion so v ZDA predstavili leta 1962, nastalo pa je na osnovi popularnega dvomotornega potniškega letala Lockheed L-188 electra. Posadka 10-ih ljudi na krovu oriona z radioakustično opremo odkriva sovražnikove podmornice. V svetu se uporablja 435 letal P-3 orion (na sliki spodaj), Ameriška mornarica je večino letal upokojila oz. jih hrani za izredne razmere. Nadomestili so jih z letali Boeing P-8 poseidon.

Mornariško patruljno letalo P-3 orion

Glavni dobavitelj orožja Vietnam je tradicionalno Rusija. V zadnjih letih sta Moskva in Hanoj podpisala nove pogodbe na področju vojaško-tehničnega sodelovanja v vrednosti več kot  4,5 milijarde dolarjev. Najpomembnejši med njimi je dobava šestih dizelsko-električnih podmornic  razreda  varshavyanka (projekt 636m, NATO: improved kilo, “black hole”) v vrednosti približno 2 milijardi dolarjev, kot tudi 20-32 večnamenskih lovcev Suhoj Su-30MK2 v vrednosti več kot 600 milijonov USD. Letni obrambni proračun Vietnama je približno 1,5 milijarde dolarjev oz. 1,8% BDP-ja.

Razprave o morebitni odpravi embargo na orožje proti Vietnamu so stara skoraj 40 let, začela pa so se skoraj v istem času kot odhod zadnjih Američanov, pospremljeno s streljanjem,  s helikopterjem s strehe ameriškega veleposlaništva v Sajgonu po porazu Južnega Vietnama. Eden od glavnih podpornikov embarga je republikanski senator John McCain, ki je v času druge vojne v Indokini preživel nekaj let kot vietnamski vojni ujetnik. Kljub zaostrenim razmeram McCain vseskozi zavrača opustitev embarga vse dokler Vietnam iz ujetništva ne izpusti še zadnjih njegovih soborcev.  McCain je sicer v avgustu 2014 službeno obiskal Hanoj in v svojem pozdravnem govoru dejal, da se je “z veseljem vrnil v Vietnam”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki