Helikopter RACHEL naj bi ponovil uspeh Mi-8

by Urednik

Rusija bo začela projekt hitrega helikopterja konec leta 2015

Znani ruski proizvajalec helikopterjev Mil, ki je izdelal ruski prodajni uspešnici med transportnimi helikopterji, modela Mi-8 in potem Mi-17, načrtuje pridobiti sredstva za razvoj projekta helikopterja prihodnosti RACHEL (Russian Advanced Commercial Helicopter – izpopolnjeni ruski komercialni helikopter), ki naj bi Rusiji tudi v prihodnje zagotovil vodilno mesto med proizvajalci in ponudniki helikopterjev te kategorije v svetu.

Moskovski proizvajalec helikopterjev Mil, ki deluje v sestavi holdinga »Ruski helikopterji« naj bi do konca novembra 2015 pripravil načrt projekta novega ruskega helikopterja in izdelal t.i. leteči laboratorij – prototip na osnovi katerega bodo preizkušali novi letalnik, je sporočil predstavnik holdinga Roman Kirilov. Kot je pojasnila informativna služba »Ruskih helikopterjev« bo holding sodeloval na natečaju Ministrstva za industrijo in trgovino Rusije za podpis pogodbe o nadaljevanju znanstveno-raziskovalnega dela pri konstruiranju in proizvodnji perspektivnega hitrega helikopterja. Podoben natečaj je ta ruski proizvajalec dobil že lani in s sredstvi pripravil preliminarni projekt.

Program je že v začetku predvidel dva vzporedna projekta: Mi-X1 v konstruktorskem biroju Mil in Ka-92 v konstruktorskem biroju Kamov. Čeprav so rešitev Mila sprejeli kot optimalnejšo v gospodarskem in tehničnem smislu, bodo razvoj nadaljevali tudi v Kamovu, so poudarili predstavniki »Ruskega helikopterja«.

Koncept ruskega helikopterja RACHEL

Projekt perspektivnega hitrega srednjega transportnega helikopterja so svetovni javnosti predstavili pod imenom RACHEL, z njim pa so debitirali na svetovni letalski razstavi V Farnboroughu leta 2012. S tem novim  helikopterjem naj bi v prihodnosti zamenjali helikopterje družine Mi-8 in Mi-17. Še pred tem so napovedali, da naj bi preizkušanje in pridobivanje dovoljenj za helikopter steklo v obdobju 2018-2020. Ena glavnih prioritet projekta RACHEL je minimalizacija stroškov neposredne uporabe in dostopna prodajna cena helikopterja.

Razvoj novega helikopterja se uresničuje v sklopu federalnega namenskega programa »Razvoj civilne letalske tehnike v Rusiji«. Po načrtih naj bi ta helikopter zagotavljal dolet 1500 km, moral pa bi biti prilagojen tudi za VIP lete. V prvi fazi uresničevanja programa naj bi dosegli gospodarno hitrost 300 do 350 km/h, v naslednji faz pa že kar 450 km/h. Masa helikopterja bo 10 do 12 t, skušali pa ga bodo prilagoditi zahtevam sodobnega trga. V potniški izvedenki bo prostora za 21 – 24 potnikov, proučujejo pa še posebne izvedenke reševalnega, patruljnega in medicinskega helikopterja.

Ruski helikopterji so v številnih segmentih – bojnih, transportnih, težkih, palubnih.. – med vodilnimi proizvajalci helikopterjev, izjema pa so VIP izvedenke, kjer jih zahodni proizvajalci prehitevajo. Med najbolj iskanimi v segmentu srednjih transportnih helikopterjev so prav Mi-8 in Mi-17, vendar gre še »za sovjetsko proizvodnjo«, dandanes pa bi morali razmišljati o povsem ruskih helikopterjih, pravijo helikopterski izvedenci iz Rusije.

Koncept ruskega helikopterja RACHEL

Hitri helikopterji so danes eden od trendov svetovne helikopterske industrije, Rusi pa pravijo, da nočejo starti ob strani. Danes jih načrtujejo vsi vodilni proizvajalci, na primer Airbus Helicopter in Sikorsky Aircraft.

Kljub novemu helikopterji prihodnosti pa si Rusi obetajo uspešno prodajo helikopterjev družine Mi-17 tudi še v prihodnje, saj naj bi jih po njihovih napovedih uporabljali še vsaj naslednjih 30 let. Gre za preproste in robustne ter zelo zanesljive letalne naprave, ki pa jih bodo morali kljub vsemu posodabljati in izpopolnjevati, če bodo hoteli obdržati sedanjo raven zanimanja zanje.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

Povezani članki