Hrvaška pripravlja 14 helikopterjev Mi-8 za Ukrajino

by Urednik

HRVAŠKI HELIKOPTERJI NA POTI V UKRAJINO

Hrvaška se pripravlja, da bo v Ukrajino premestila serijo helikopterjev sovjetske izdelave iz sestave hrvaških letalskih sil. Letalniki so že umaknjeni iz uporabe in v pripravi pred napotitvijo v Ukrajino.


Zagreb bo v Kijev poslal štirinajst helikopterjev, od tega dvanajst Mi-8MTV-1 in dva Mi-8T. Trenutno se del teh helikopterjev nahaja v letalsko-tehničnem centru ZTC v Veliki Gorici pri Zagrebu, kjer jih vzdržujejo in pripravljajo za transport v Ukrajino. Pošiljanje opreme je predvideno v naslednjih desetih dneh.

Helikopterje bodo Hrvatje Ukrajini dobavili v dveh serijah po sedem. Ena serija bo razstavljena in v tej obliki dostavljena na Poljsko, od tam pa v Ukrajino. Drugih sedem helikopterjev bo tja poletelo, saj imajo še neizkoriščen letni resurs in jim tehnično stanje omogoča dvig v zrak, prav tako pa bodo najprej dostavljeni na Poljsko.

O hrvaških načrtih predaje helikopterjev Ukrajini so sicer poročali že novembra lani. Kot je takrat poročal hrvaški tisk, so ti helikopterji že skoraj izčrpali življenjsko dobo in potrebujejo remont, ki bi ga lahko zagotovili tudi v Ukrajini. Na splošno je Zagreb nameraval teh štirinajst Mi-8 napotiti v Kijev že leta 2014, ko se je začel spopad v Donbasu, in načrtoval, da bi ZDA namesto tega brezplačno dobavile helikopterje ameriške izdelave, vendar do posla ni prišlo, saj so Američani Hrvate zavrnili.

Po navedbah samega Zagreba ti Mi-8MTV-1 nimajo potrebne opreme za doseganje interoperabilnosti z Natom, zato jih je lažje podariti Ukrajini kot opraviti večji remont. Poleg tega je Ukrajina te helikopterje že servisirala.

Hrvaške oborožene sile bodo v uporabi obdržale 10 sovjetskih/ruskih helikopterjev Mi-171Sh, poleg 4 ameriških UH-60M black hawk in 16 OH-58D kiowa warior.

Pripravil: B. Knific, foto: MORH

Povezani članki