Hrvaška zanika, da ZDA blokirajo prodajo izraelskih lovcev F-16

by Urednik

ZAPLETI PRI HRVAŠKEM NAKUPU RABLJENIH IZRAELSKIH LOVCEV F-16

Na Hrvaškem so zanikali novice, da ZDA blokirajo Izraelu prodajo rabljenih lovcev F-16C/D barak Hrvaškim letalskim silam, ki so se letos poleti odločile za nakup 10 enosedih in 2 dvosedih izraelskih letal v skupni vrednosti približno pol milijarde dolarjev.

Nekateri izraelski viri, ki so jih nato povzeli ameriški in zahodni mediji, so minuli teden v javnost lansirali novico, da bodo ZDA zaradi poslabšanih odnosov z Izraelom blokirale izraelsko prodajo lovcev F-16 ameriškega izvora Hrvaški. Ameriška administracija naj bi bila po pisanju medijev nezadovoljna, ker skuša Izrael zaslužiti z ameriškimi letali, v katerih so vgrajeni še vedno ameriški sistemi. Poleg njih pa tudi sodobni izraelski sistemi, kar naj bi pripomoglo k odločitvi Hrvaške za rabljena izraelska in ne ameriška letala.

Izraelski premier Benjamin Netanyahu naj bi prejšnji teden v Bruslju razpravljal o blokadi prodaji lovcev F-16 z ameriškim državnim sekretarjem Mikeom Pompeom. Ob tem poročajo, da naj bi Pompeo dejal, da je tajnik ameriškega obrambnega ministra Jamesa Mattisa blokiral dogovor.

Na novico se je odzval tudi hrvaški obrambni minister Damir Krstićević, ki je potrdil, da so ZDA (že) dovolile Izraelu, da Hrvaški ponudi 12 lovskih letal F-16 C/D barak. Ob tem je Krstićević še dodal, da imajo na ministrstvu dokument, ki to dokazuje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki