Hudi boji v Gazi, letališče v Tel Avivu ogroženo

by Urednik

VSE VEČJE ŠTEVILO UBITIH CIVILISTOV V GAZI

Izraelska vojska v Gazi  nadaljujejo vojaško operacijo “Protective Edge” (Zaščita meje), usmerjeno proti palestinski militantni organizaciji Hamas. Izraelske kopenske sile so v četrtek, 17. julija 2014, v Gazo vdrle s tanki in oklepniki, v spopadih pa je umrlo že več kot 600 ljudi. Evropske in ameriške letalske družbe so že začasno prekinile polete v Izrael zaradi grožnje raketnega ognja.

Glede na dostopne podatke naj bi se Izraelska vojska (IDF – Israel Defense Forces)  skoncentrirala predvsem v severnih in južnih delih na območju Gaze, v spopadi pa med drugim uporabljajo tudi tanke in artilerijske sisteme. Cilj operacije“Protective Edge”  je uničiti infrastrukturo militantne organizacije Hamas, še posebno raketna izstrelišča, ki dosegajo izraelsko ozemlje, in mejo med Gazo in Izraelom, ki je prepredena s sistemom podzemnih rovov.

Po navedbah BBC, je bilo do sedaj v spopadih ubitih že 640 Palestincev (večji del civilistov) in 31 Izraelcev. Po navedbah Izraelske vojske naj bi od 8. julija ubili že najmanj 183 upornikov. Izrael ob tem obtožuje Hamas uporabe civilistov v bojih kot “živi ščit”, med drugim tudi skladiščenja orožje v stavbah v neposredni bližini šol, bolnišnic in mošej. Agencija ZN UNRWA je tako objavila novico, da so med inšpekcijskim pregledom našli rakete skrite na eni izmed šol v Gazi.

ZN tako tudi poročajo, da so se humanitarne razmere na območju spopadov močno poslabšale, evropski in ameriški letalski prevozniki pa so ustavili polete v Izraelu po tem, ko je ena izmed raket priletela v bližino letališča Ben-Gurion v Tel Avivu. Vojaški analitiki pa opozarjajo na velike izgube na strani Izraelske vojske, saj je število padlih vojakov veliko višje kot v času prejšnjih spopadov v letih 2012, 2008 in 2009.

V začetku tega tedna je gibanje Hamas sporočilo, da naj bi v nedeljo med spopadi na meji zajeli enega izraelskega vojaka, vendar se ne ve, ali je vojak še živ. Izraelska vojska je novico potrdila in v torek sporočila, da pogrešajo enega izmed svojih vojakov, ki je izginil po napadu na oklepno transportno vozilo. Preostalih šest vojakov v vozilu naj bi umrlo.

Pripravil: A. Knific, foto: Getty Images, IDF

Spopadi med Izraelsko vojsko in Hamasom v Gazi, julij 2014

Povezani članki