IDEX 2017: Združene arabske emirate zanima ruski lovec Su-35

by Urednik

BODO RUSI USPELI TRADICIONALNO “ZAHODNIM” EMIRATOM PRODATI SVOJA LETALA?

Združeni arabski emirati (ZAE) so zainteresirani za nakup ruskih superkrmarljivih lovskih letal Suhoj Su-35, je tekom obiska obrambnega salona IDEX 2017 v Avu Dabiju dejal ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov.

Združeni arabski emirati se zanimajo za morebitno dobavo ruskega večnamenskega lovca 4.++ generacije Su-35, je v ponedeljek 20. februarja 2017 dejal ruski minister za industrijo in trgovino Denis Manturov, ki je vodil rusko delegacijo na razstavi IDEX 2017.

“Kolegi (iz ZAE, op. a.) so izrazili interes za možne dobave Su-35, podrobneje o tem pa bomo razpravljali kasneje,” je dejal Manturov.

Ruske letalske sile že uporabljajo superkrmarljive lovce Suhoj Su-35, ki že imajo nekatere lastnosti letal 5. generacije. Prvi testni Su-35 je bil predstavljen na letalskem salonu MAKS-2007. V spopadih so prvič sodelovali v ruskih operacijah v Siriji in močno dvignili zanimanje tujih kupcev za te letalnike.

Zadnje zanimanje je izredno presenetilo številne vojaške analitike, saj Združeni arabski emirati že desetletja prisegajo predvsem na oborožitvene sisteme, kot tudi letalnike, ameriškega oz. zahodnoevropskega izvora. Trenutno njihovi bojni piloti letijo z ameriškimi F-16 (skupaj 78, še 25 naročenih) in francoskimi lovci mirage 2000 (skupaj 68, od tega 32 operativnih).

13. obrambni sejem IDEX se je začel v nedeljo, 19. februarja, v prestolnici Združenih arabskih emiratov Abu Dabiju in bo trajal vse do četrtka, 23. februarja 2017, podrobneje pa smo pisali v članku Obrambni sejem IDEX 2017 v Združenih arabskih emiratih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki