Indija in Kitajska sklenili premirje v regiji Ladakh v Himalaji

by Urednik

INDIJSKI IN KITAJSKI TANKI SE UMIKAJO IZ OBMEJNEGA OBMOČJA

Indija in Kitajska sta po večmesečnih (vojaških) trenjih v regiji Ladakh v Himalaji sklenili premirje in že umikata svoje sile z območja. Napetosti so se sicer začele lani spomladi, ko se je zgodil prvi spopad z žrtvami po letu 1975 med Indijsko in Kitajsko vojsko.

Zaostrovanje se je začelo aprila 2020, ko sta Kitajska in Indija druga drugo obtoževali za kršitve mejnih sporazumov. Največji spopad se je zgodil 15. in 16. junija 2020 – po navedbah indijskih uradnikov je bilo v dolini Galwan v regiji Ladakh ubitih vsaj 20 indijskih vojakov, medtem ko Peking ni objavil informacij o žrtvah iz vrst Kitajske vojske.

Za tem sta obe strani v regijo napotile več tisoč vojakov, oklepnikov, artilerije in tudi vojaških letal. Prejšnji mesec so analitiki na spletu objavili satelitske posnetke, na katerih so kitajski in indijski tanki obrnjeni drug proti drugemu na razdalji samo nekaj sto metrov.

Po devetih mesecih sta se strani uspeli dogovoriti za hkraten umik vojaških enot. “V skladu s konsenzom, doseženim v 9. krogu pogajanj na ravni vojaških poveljnikov, med Kitajsko in Indijo, so se frontalne enote kitajskih in indijskih oboroženih sil  z bregov jezera Pangongu začele hkrati umikati,” je dejal Wu Xueqian, tiskovni predstavnik kitajske Ljudske osvobodilne vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki