Indija na skrivaj splavila tretjo podmornico razreda arihant

by Urednik

INDIJA POVEČUJE FLOTO JEDRSKIH PODMORNIC

V Indiji naj bi na skrivaj splavili še tretjo jedrsko podmornico nosilko balističnih raket razreda arihant, ki so jo zaenkrat označili kot S4, poročajo indijski mediji.

Indija je za potrebe Indijske mornarice razvila nov razred podmornic z balističnimi raketami na jedrski pogon, za program pa so namenili 12 milijard dolarjev. Indija ta plovila uvršča med “strateške udarne jedrske podmornice”. Indijska mornarica že uporablja prvo, od skupaj štirih, podmornico imenovano INS Arihant, medtem ko se druga približuje koncu testiranj in bo predana v uporabo poleti 2022.

Nove, v Indiji zasnove in zgrajene podmornice, merijo v dolžino 111 m, v širino 11, imajo ugrez 15 m in spodriv 6.000 ton. S podmornico upravlja 95 podmorničarjev, vključno s častniki. Plovilo ima en sam vijak s sedmimi lopaticami, ki ga poganja 83 MW tlačni vodni reaktor in lahko doseže največjo hitrost 12–15 vozlov (22–28 km/h) na površini in 24 vozlov (44 km/h), ko je potopljena.

Podmornica ima štiri lansirne cevi in lahko nosi do dvanajst raket K-15 sagarika s po eno bojno glavo (z dosegom 750 km) ali štiri rakete K-4 (z dosegom 3.500 km).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki