Indija naroča 56 vojaških transportnih letal Airbus C-295

by Urednik

V INDIJI BODO IZDELOVALI EVROPSKA VOJAŠKA TRANSPORTNA LETALA

Indija se je odločila za nakup 56 vojaških transportnih letal Airbus Defense C-295, ki bodo nadomestila zastarelo floto letal Avro-748 v floti Indijskih letalskih sil, poroča Hindustan Times.

Evropsko podjetje Airbus Defense and Space in indijsko podjetje Tata Advanced Systems Limited (TASL) bosta skupaj izvedli projekt opremljanja Indijskih letalskih sil s 56 transportnimi letali C-295 v okviru pobude Make-in-India na področju letalskega in vesoljskega sektorja.

Prvih 16 vojaških transportnih letal C-295 bodo izdelali v obratih Airbus Defense, medtem ko bodo preostalih 40 letal sestavili v Indiji. Potrditev pogodbe je v zaključni fazi na indijskem obrambnem ministrstvi, uradna pogodba pa bi lahko bila podpisana v že v naslednjih dneh, so sporočili iz indijskega obrambnega ministrstva.

Vojaško transportno letalo C-295 bo v floti Indijskih letalskih sil nadomestilo letalo Avro-748, ki je začelo službovati v začetku šestdesetih let. Srednje veliko turbopropelersko letalo Avro-748 je prvotno zasnoval in izdelal britanski proizvajalec letal Avro. To je bilo tudi zadnje letalo, ki ga je britansko podjetje Avro razvilo pred razpadom. Za potrebe Indijskih letalskih sil je letala začelo leta 1961 licenčno proizvajati podjetje Hindustan Aeronautics (HAL), ki jih je sestavilo 72 za potrebe indijske vojske, še 17 pa jih je dobavilo letalskemu prevozniku Indian Airlines.

C-295 je taktično vojaško transportno letalo z dvema turbopropelerskima motorjema, ki ga proizvaja Airbus Defense and Space v Španiji. Letalo lahko izvaja večnamenske operacije po vsem svetu tako podnevi kot ponoči v bojnih misijah v vseh  razmerah – od puščave do pomorskega okolja in od izredno vročih do izredno nizkih temperatur. C-295 se lahko uporablja za prevoz tovora z največjo nosilnostjo 9.250 kg. Kot vojaško transportno letalo lahko prevaža do 75 vojakov ali 45 padalcev. Za naloge medicinska evakuacije ima letalo dovolj prostora za prevoz 27 postelj. Lahko ga konfigurirajo tudi za podporo številnim misijam, vključno z VIP prevozi, medicinsko evakuacijo, vojaškimi operacijami, oskrbo z gorivom v zraku in za civilne ter humanitarne misije. Prostornina tovorne kabine je 57m³ in lahko sprejme tudi do tri lahka vozila v tovorni konfiguraciji.

Razvoj C-295 se je začel novembra 1996 v podjetju EADS CASA (zdaj del Airbus Defense), prvi prototip pa je prvi polet opravil 28. novembra 1997. Prvo naročilo C-295 za špansko vojno letalstvo za devet letal je bilo objavljeno aprila 1999. Skupno so do aprila kupci iz 78 držav 2020 naročili 214 letal C-295, med nesojenimi kupci pa je bila tudi Slovenija., ki se je srednjemu vojaškemu taktičnemu transportnemu letalu leta 2008 odpovedala.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus

Povezani članki