Indija ponavlja natečaj za srednje bojno letalo – MMRCA!?

by Urednik

BO INDIJA ZNOVA IZBRALA FRANCOSKE LOVCE RAFALE?

Čeprav se je Indija pred kratkim načelno le dogovorila za nakup 36 lovcev Dassault rafale s Francijo, pa Indijske letalske sile nedvoumno izražajo zahtevo po dobavi še 90 bojnih letal te kategorije, da bodo z njimi zamenjali zastarele lovce MiG-21, lovsko-bombniške MiG-27 ter SEPECAT jaguarje. Kot kaže, bodo šli v ponoven razpis in vrednotenje letal, ki so jih Indijske letalske sile enkrat že ovrednotile…

Seveda ponudniki v takem primeru zamižijo na obe očesi, kajti gre za “posel vseh poslov” za letalsko industrijo, ovrednoten na nič manj kot 30 milijard dolarjev. Pravi “jackpot” torej za letalsko industrijo!

Potem, ko je bil v prvem natečaju (leta 2012) za srednje večnamensko bojno letalo –  Medium multi-role Combat Aircraft (MMRCA) – izbran Dasaultov rafale (prvi pridobljeni izvozni posel za to večnamensko dvomotorno bojno letalo četrte generacije, nastalo sredi osemdesetih let!), bodo kot kaže razpis ponovili. Indija potrebuje 126 letal za zamenjavo stotin zastarelih letal MiG-21 in MiG-27 ter jaguarjev. Lovcev MiG-21 so Indijci licenčno izdelali kar 657, lovskih bombnikov MiG-27 okoli 165 in  britansko-francoskih SEPECAT jaguarjev 120 – poleg 30 direktno kupljenih. Novi razpisni pogoji naj bi bili kmalu znani, bodo pa skladni z novo indijsko proceduro za obrambne nabave. Novi program MMRCA bo obsegal 90 letal, od tega 54 enosedih in 36 dvosedih, možna opcija pa je nakup še 45 dodatnih letal.

Po navedbah indijskega informacijskega vira bodo k oddaji ponudb in dokumentacije povabili proizvajalce, ki so se v okviru podobnega natečaja pred leti že “pomerili” za naročilo. To so ruski proizvajalec RAC MiG z letalom MiG-35 (posodobljeni MiG-29), švedski proizvajalec Saab z letalom JAS-39 gripen E/F, francoski Dassault Aviation z rafaleom, ameriški Lockheed Martin z F-16 in Boeing z F/A-18 super hornet ter evropski konzorcij Eurofighter s typhoonom.

BAE Systems je v primerjavi s prvo ponudbo znižal ceno kar za petino – na račun nekaterih konstrukcijskih posodobitev. Pri švedskem Saabu prav tako vidijo možnosti uvedbe gripna v Indijske letalske sile, ponujajo  pa parolo “Make in India” – torej sestavljanje letal v Indiji. Tudi ruski viri potrjujejo zanimanje Moskve za ta posel, še bolj pa seveda, da bi pospešili indijski del projekta bojnega letala pete generacije FGFA (T-50 PAK-FA) in dobili naročilo New Delhija zanj že do konca tega desetletja.

Čeprav sta se predsednika francoske in indijske vlade načeloma dogovorila o francoski dobavi 36 lovcev rafale Indiji, pa pogodba še ni podpisana, ker strani še nista dosegli dogovora o deležu indijskih protidobav. Francozi so namreč mnenja, da bi klavzula o protidobavah dvignila ceno letala in podaljšala dobavni rok, Indija pa zahteva večji delež protidobav od običajne ravni za velike posle – 30 odstotkov, zahteva namreč kar 50 odstotno pokritost s protidobavami.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault Aviation

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Egipt dobil prve 3 francoske lovce Dassault rafale

V Egipt iz Francije prileteli prvi trije večnamenski lovci Dassault rafale, od skupaj 24 bojnih letal v vrednosti 5,6 milijarde US, ki so jih Egipčani naročili februarja 2015.

Indija le naročila (prvih) 36 lovcev Dassault rafale

Indijski premier Narendra Modi je v petek 10. aprila 2015 med obiskom v Parizu sporočil, da bo Indija kupila 36 večnamenskih francoskih lovcev Dassault rafale.

Povezani članki