Indija se zanima za licenčno proizvodnjo kalašnikovk serije AK-100

by Urednik

INDIJSKA VOJSKA TESTIRA SODOBNE RUSKE JURIŠNE PUŠKE SERIJE AK-100

Indijska vojska testira ruske jurišne puške Kalašnikov serije AK-100, zanimajo pa se za licenčno proizvodnjo le-teh. Predstavnik ruskega državnega izvoznega podjetja Rosoboronexport je že sporočil, da naj bi v Indiji po uspešnih preizkusih začeli s (licenčno) proizvodnjo novejših modelov kalašnikovk.

“Rosoboronexport pripravlja proizvodno licenco za jurišne puške Kalašnikov serije 100, prototipe smo že dobavili (Indiji), proizvodnja pa se bo začela v polnem obsegu po opravljenih testih,” je dejal namestnik generalnega direktorja podjetja Rosoboronexport Sergej Goreslavsky na sejmu DEFEXPO 2016.

Že jeseni leta 2015 je generalni direktor Koncerna Kalašnikov Aleksej Krivoruchko sporočil, da bi lahko družba v sodelovanju z lokalnim partnerjem v Indiji začela licenčno proizvodnjo avtomatskega orožja. Pri Kalašnikovu načrtujejo v Indiji letno izdelati najmanj 50.000 kosov orožja na leto.

AK-100 je serija jurišnih pušk, ki jih je družba Kalašnikov zasnovala  kot naslednice najbolj razširjene puške na svetu – AK-47, ki jo je  ustvaril slavni Mikhail Kalashnikov. Prve avtomatske puške iz serija AK-100 so bile predstavljene leta 1994, proizvodnja pa se je začela že v naslednjem letu. Na puške AK-101, AK-102, AK-103, AK-104, AK-105, AK-107 in AK-108 lahko uporabnik namesti moderno optiko in drugo opremo, namenjene pa so tako za domače kot tuje tržišče.

Podrobneje smo razlike med temi jurišnimi puškami opisali v članku Jurišne puške Kalašnikov serije AK-100.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki