Indija zaključila pogajanja o cenah za nakup 62 transportnih letal C295

by Urednik

NOVA TRANSPORTNA LETALA C295 ZA LETALSKE SILE IN OBALNO STRAŽO

Indijsko ministrstvo za obrambo je zaključilo pogajanja o cenah za nakup 62 srednjih transportnih letal Airbus Defense & Space C295 (MTA) za Indijske zračne sile (IAF) in Indijsko obalno stražo.

Viri iz IAF so konec marca povedali, da je Odbor za pogodbena pogajanja (CNC) ministrstva zaključil posvetovanja s podjetjem Tata Advanced Systems Limited (TASL), ki je v skupnem – namenskem podjetju z Airbus za program MTA, za nabavo 62 letal v vrednosti približno 2,8 milijarde EUR (3,15 milijarde USD).

Dogovor o letalih (ki bo vključeval 56 letal za Indijske letalske sile in šest za Obalno stražo ter nadomestil zastarelo floto park transportnih letal Avro 748M) bo, kot pravijo, podpisan 11. aprila letos, ko bo nova indijska vlada prevzela položaj (po splošnih volitvah).

Program MTA (srednjega transportnega letala) predvideva neposreden uvoz 16 transportnih letal C295 in lokalno linijo za sestavljanje – izdelavo  za preostalih 46 letal v obratu, ki ga je ustanovila namensko ustanovljena mešana družba v bližini Bangalora. V skladu z razpisom MTA za leto 2013 bo v prvih 24 v Indiji sestavljenih letal vgrajenih 30 odstotkov domačih delov. Pričakujejo pa, da se bo delež domačih delov na preostalih 22 letalih podvojil  na skupaj 60 odstotkov. Prvo serijo 16 C295 bodo uvozili direktno od Airbusa, ki ta letala proizvaja v španskem obratu (nekdanja Casa).

Pričakujejo, da bo prvi transporter C295 iz  lokalnega obrata v Bengaloru   dobavljen 60 mesecev po podpisu pogodbe, so povedali industrijski viri.

Visoki uradniki Indijskih letalskih sil so še dodali, da bo različica IAF C295 rabila predvsem taktičnemu letalskemu prevozu, medtem ko naj bi bila varianta C295 za Indijsko obalno stražo večnamensko mornariško patruljno letalo.

Zanimiva vest o Slovenski vojski in letalu C295, ki ga je v začetku leta 2008 objavil spletni portal Sierra5.net. Takrat je bil obrambni minister Karel Erjavec v vladi ministrskega predsednika Boruta Pahorja.Ministrstvo za obrambo je ustavilo postopek nabave taktičnega transportnega letala za potrebe Slovenske vojske. Ministrstvo za obrambo RS v skladu s Srednjeročnim programom razvoja in opremljanja Slovenske vojske 2007-2012 izvaja postopek nabave taktičnega transportnega letala za potrebe Slovenske vojske. Na podlagi analize ponudb dveh ponudnikov (EADS CASA in ALENIA AERONAUTICA S.p.a) in predloga strokovne komisije za izvedbo naročila je bila pred dnevi sprejeta odločitev o nadaljevanju postopka s podjetjem EADS CASA, ki je posredovalo ugodnejšo ponudbo.Ministrstvo za obrambo RS pri opremljanju Slovenske vojske upošteva zahtevne tehnične in druge standarde. Med slednjimi je na najvišjem mestu skrb za varnost slovenskih vojakov oziroma pripadnikov Slovenske vojske. V času našega postopka se je na Poljskem zgodila tragična nesreča vojaškega transportnega letala CASA C295, ki je tudi predmet pogajanj med Ministrstvom za obrambo in proizvajalcem EADS CASA.

Glede na okoliščine se je ministrstvo za obrambo odločilo, da v skladu s proceduralnimi možnostmi, ki jih omogoča postopek nakupa, ustavi proces nabave taktičnega transportnega letala za potrebe Slovenske vojske. O odločitvi bosta formalno obveščena tudi oba ponudnika.

Ministrstvo za obrambo bo zaradi realnih možnosti, da nakup transportnega letala ne bo realiziran v predvidenem roku, znova proučilo Srednjeročni program razvoja in opremljanja Slovenske vojske 2007-2012 ter po potrebi predlagalo spremembe in dopolnitve.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

 

Povezani članki