Indija zaradi korupcije preklicala nakup helikopterjev AW101VVIP

by Urednik

ITALJANSKO PODJETJE FINMECCANICA NAJ BI PODKUPILO INDIJCE

Indija je preklicala pogodbo s podjetjem AgustaWestland za nakup helikopterjev 12 luksuzno opremljenih helikopterjev AW101 za prevoz visokih predstavnikov (VIP).

Nakup helikopterjev AW101 VVIP v vrednosti 770 milijonov USD so v New Delhiju včeraj, 1. januarja 2013, preklicali po zaključku preiskave o korupciji. Italijansko podjetje Finmeccanica, hčerinska družba AgustaWestland, naj bi namreč plačalo podkupnino za zmago na razpisu.

Italijansko državno obrambno Finmeccanica zaenkrat še ni prejelo uradnega obvestila v zvezi z odstopom od pogodbe, poročajo italijanski mediji. Predstavnik družbe pa ni bil na voljo za komentar.

Obtožbe o korupciji pri indijski izbiri 12-ih helikopterjev AW101 VVIP so v začetku leta 2013 privedle tudi do aretacije Giuseppeja Orsija, predsednika in izvršnega direktorja podjetja Finmeccanica. Giuseppe Orsi in Bruno Spagnolini, nekdanji direktor Finmeccanice, zanikata kršitve zakona.

Indijske oblasti zaenkrat še nisoobvestile javnosti ali bodo objavili nov razpis za luksuzne helikopterje za Indijsko vojsko, ki bodo namenjeni prevozu visokih predstavnikov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Indija zaradi suma korupcije zamrznila naročilo 9-ih helikopterjev AgustaWestland

Petek, 15 Februar 2013 11:49

Indija je do zaključka preiskave suma korupcije zamrznila naročilo in plačilo za 9 od 12-ih helikopterjev AgustaWestland AW101 VVIP, ki jih je naročila v letu 2010 za 720 milijonov USD. Naročilo bo zamrznjeno vse do konca preiskave Centralnega preiskovalnega urada (CBI), ki se bori proti goljufijam in korupciji v Indiji. Kot smo že poročali v spodnjem članku, je preiskava suma podkupovanja stekla 12. februarja tudi v Indiji, takoj po italijanski, v kateri so zaprli predsednika uprave italijanske obrambne skupine Finmeccanica Giuseppeja Orsija zaradi suma korupcije.
Indija je decembra 2012 že prejela 3 od 12-ih naročenih helikopterjev AgustaWestland AW-101 VVIP, preostalih 9 pa naj bi dobili do konca letošnjega leta. Indijsko Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je 70 odstotkov celotnega zneska nakupa zadržanih vsaj do dokončanja poročila Centralnega preiskovalnega urada.

Medtem pa izvršilni organ italijanskega podjetja zatrjuje, da še naprej posluje kot običajno, vendar analitiki pravijo, da to ne bo dolgo, saj se je znašlo na črni listi poslovanja v Indiji.
Vse obrambne družbe, ki poslujejo v Indiji, morajo podpisati integritetni pakt v katerem se strinjajo, da poslujejo brez pomoči kakršnega koli posrednika ali zastopnika.
Indijski minister za obrambo A.K. Antony je novinarjem13. februar povedal:”Mi ne moremo določiti časovnega okvira zamrznitve pogodbe, vendar smo pozvali Centralni preiskovalni urad naj preiskavo čim prej zaključi. Z odločitvami bomo počakali vsaj do sprejetja predhodnega poročila in nato posredovali.”
Sum korupcije pri nabavi helikopterjev AgustaWestland AW101 VVIP bo zelo verjetno postala tudi politična tema v času do indijskih splošnih volitev sredi leta 2014. Opozicija naj bi poskušala povezati italijansko podjetje z Sonio Gandhi, v Italiji rojeno trenutno predsednico kongresa, je dejal indijski obrambni analitik Nitin Mehta.

Pripravil: Anže Knific, foto: Flight Global

Finmeccanica obtožena podkupovanja Indijcev pri nakupu helikopterjev AgustaWestland AW101

Sreda, 13 Februar 2013 09:05

Italijanska policija v včeraj aretirala Giuseppeja Orsija, predsednik uprave italijanske obrambne skupine Finmeccanica, v zvezi s sumom korupcije, je dejal predstavnik družbe. Poleg njega je v hišnem priporu tudi Bruno Spagnolini, vodja enote AgustaWestland helikopterji v podjetju Finmeccanica. Italijanski mediji so včeraj poročali, da policija in preiskovalci preiskujejo pisarne podjetja Finmeccanica v Milanu.
Aretacije so povezane s preiskavo domnevnih podkupnin izplačanih s strani podjetja AgustaWestland pri podpisu pogodbe o prodaji 12-ih helikopterjev AW101 Indiji leta 2010.
Preiskava 560 milijonov evrov vrednega posla se je začel po obtožbah Lorenza Borgognina, nekdanjega direktorja za poslovanje s tujino v podjetju, ki je bil odpuščen zaradi etičnih kršitev. Iz Finmeccanice so že sporočili, da ga tožijo zaradi obrekovanja.
Orsi je dejal, da so obtožbe, ki so osredotočene na čas njegovega predsednikovanja upravi AgustaWestland, neutemeljene.
V Finmeccanici so včeraj že izrazili “solidarnost” z Orsijem in sporočili, da upajo, da bo zadeva hitro rešena. “Cilj je ohraniti kontinuiteto v vseh operacijah,” je dejal tiskovni predstavnik.
Na vprašanje ali je bil imenovan vršilec dolžnosti za vodenje podjetja v odsotnosti Orsija je tiskovni predstavnik dejal: “Mi smo presenečeni nad to odločitvijo in še nimamo novic o tem, kdo bi ga lahko nadomestil!”

Prodaja helikopterjev Indiji ni preklicana, prva dobava pa je stekla že v decembru 2012. Indijsko zunanje ministrstvo pa je včeraj izjavilo, da italijanski sodniki ne delijo nobenih informacij o preiskavi z Indijo.
Medtem je za indijsko Ministrstvo za obrambo že začelo s svojo preiskavo o nakupu helikopterjev in zanj zadolžilo Centralni državni preiskovalni urad (CBI). Indija je kupila helikopterje AW101 VVIP za prevoz VIP funkcionarjev.
AgustaWestland medtem že ponuja Indijski mornarici nove helikopterje kot zamenjavo za protipodmorniške helikopterje sea king. Vsekakor bo indijska preiskava vplivala na možnost italijanskega podjetja pri tem poslu…
Obtožbe o koripciji Orsija pa niso prve v tem podjetju, saj je njegov predhodnik Pierfrancesco Guarguaglini odstopil v decembru 2011 prav zaradi korupcijskih obtožb nekdanjega svetovalca. Po enem letu pa so primer in obtožbe zavrgli.

Pripravil: Anže Knific, foto: Flight Global

Povezani članki