Indiji ni uspel program nadomeščanja obrambnega uvoza

by Urednik

PROGRAM »MAKE IN INDIA« NE ZADOŠČA POTREBAM INDIJSKE VOJSKE

Indija ima stroge omejitve pri nakupih tujih obrambnih izdelkov. Uvedeni so bili za ustvarjanje ugodnih pogojev za razvoj domače obrambne industrije, zdaj pa preprečujejo zamenjavo zastarele vojaške opreme s sodobnimi modeli. O tej temi razpravlja ameriška agencija Bloomberg, ki se sicer sklicuje na visoke indijske uradnike.

»Indijske letalske sile, vojska in mornarica ne morejo več uvažati nekaterih kritičnih oborožitvenih  sistemov, da bi nadomestili obrabljene,« navaja agencija.

Viri pravijo, da do leta 2026 indijska vojska ne bo imela dovolj helikopterjev, do leta 2030 pa bojnih letal, saj opremi, ki je v uporabi, poteče življenjska doba. Indijska obrambna industrija je v tem času začela proizvodnjo zmogljivih lahkih lovcev tejas, vendar je njihova proizvodnja omejena na le osem enot na leto.

Ko je Narendra Modi leta 2014 prevzel mesto predsednika vlade, si je izjemno prizadeval za razvoj lastne obrambne industrije v okviru programa »Make in India« (narejeno v Indiji), s čimer je ustvaril delovna mesta v Indiji in zmanjšal devizno proračunsko porabo za nakupe potrebnega orožja in vojaške opreme v tujini. Toda, kot se pogosto zgodi, so dobri nameni pripeljali do negativnega rezultata: indijska obrambna industrija namreč še ne more v celoti zadovoljiti potreb vojske zaradi omejitev pri uvoznih nakupih.

Kot  poroča ameriški Bloomberg je tako program nadomestitve uvoza v indijski obrambni industriji propadel.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki