Indonezija želi kupiti 36 lovcev rafale

by Urednik

PO HRVAŠKI ZA LOVCE RAFALE KAŽE ZANIMANJE ŠE INDONEZIJA

Po poročanju nekaterih vojaških analitikov naj bi Indonezija resno razmišljala in v prihodnih tednih tudi podpisala pogodbo za nakup 36 francoskih lovcev Dassault rafale.

Pogovori za dobavo francoskih lovcev rafale za potrebe Indonezijskih letalskih sil še potekajo, podpis pogodbe pa naj bi bil v pristojnosti francoske obrambne ministrice Florence Parly.

Rafale je dvomotorno večnamensko lovsko letalo z delta krilom, ki ga je zasnovalo francosko podjetje Dassault Aviation. Razvili so ga predvsem za potrebe Francoskih letalskih sil in letalstva mornarice. Prvi rafali so postali operativni v Francoski mornarici leta 2004 in v  letalskih silah leta 2006.

Poleg Francije lovce rafale uporabljajo oz. jih bodo v bližnji prihodnosti (že naročeni) še Egipt, Grčija, Indija, Katar, 12 rabljenih letal pa bo kupila tudi Hrvaška.

Dobave lovcev rafale

Leta 2020 je Dassault prvič dostavil lovska letala rafale Indiji v ključnem času, ko so se oborožene sile države spopadale s kitajsko Ljudsko osvobodilno vojsko na svojih himalajskih mejah v Ladahu. Dassault je dosegel velik uspeh potem tudi januarja 2021, ko je Grčija naročila 18 lovcev rafale v različici  F3-R  za skupno vsoto  2,4 milijarde evrov. Ta dogovor je vključeval 12 rabljenih letal, ki so prišli naravnost iz francoskega letalskega vojnega inventarja, in šest novih. Naslednji dogovor leta 2021 je bil z Egiptom, ki je 4. maja s francosko vlado podpisal pogodbo o nakupu 30 lovcev rafale. Medtem ko Egipt stroškov ni razkril, je preiskovalna spletna stran Disclose navedla, da je bil posel vreden 3,75 milijarde EUR (4,52 milijarde USD). S tem bi se število lovcev rafale v egiptovski službi povzpelo na 54. Egiptovsko naročilo bodo financirali s posojilom, ki bo odplačano najmanj 10 letih. Že avgusta 2020 pa so poročali, da bodo 8 od skupno 18 lovcev rafale Grčiji podelili kot “donacijo”, vendar pa teh trditev še ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Francija je sprva načrtovala nakup 286 lovcev rafale, nato so naročili 180 letal, 152 je že dobavljenih, število 180 letal pa naj bi dosegli v letu 2021. Kako je z nadomestitvijo lovcev, ki so jih iz lastnega inventarja dobavili Egiptu, Grčiji in (morebiti) Hrvaški, tudi ni znano. Francija uporablja dvosedo verzijo rafale B F-3R, enosedo C F-3R in palubno M F-3R.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault

Povezani članki