Irak bo sodeloval v ruski koaliciji proti ISIS, ZDA zaskrbljene

by Urednik

IRAK BO IZMENJEVAL OBVEŠČEVALNE PODATKE O ISLAMSKI DRŽAVI Z RUSIJO, SIRIJO IN IRANOM

Američani so zaskrbljeni, potem ko je Moskva dobila še eno orodje za krepitev svoje pozicije v Siriji – v rusko koalicijo proti Islamski državi (ISIS), ki poleg Rusije vključuje Sirijo in Iran, se je na presenečenje ZDA priključil turi Irak.

Rusija je v septembru  2015 začela izdatneje z orožjem podpirati režim sirskega predsednika Bašarja al-Assada in ga bo poskušala na vsak način obdržati na oblasti, ZDA namreč že nekaj let strmijo k njegovemu padcu in podpirajo (tudi z orožjem) njegove nasprotnike (sirske upornike). Ruske oblasti so v svojo koalicijo proti ISIS-u privabile še Iračane, s tem pa razširile svoj politični in vojaški vpliv na Bližnjem vzhodu, tako pa so si pridobili tudi vpliv na izbiro iraških oblasti v prihodnje.

V nedeljo 27. septembra 2015 je namreč Iraška vojska javno oznanila nov sporazum o izmenjavi obveščevalnih podatkov o delovanju Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) med Rusijo, Sirijo, Iranom in Irakom, na dogovore pa ZDA niso bile povabljene.

Američani, ki so v preteklih tednih negodovali nad iraškim dovoljenjem za preletavanje ruskih vojaških letal (s tovorom za Sirsko vojsko), so vedeli za obisk skupine vojaških častnikov v Bagdadu, vendar so bili nad novico presenečeni.

Predstavniki Ameriške vojske v koaliciji proti iSIS-u so dejali, da ne podpirajo ruske koalicije v kateri so prisotni tudi sirski vladni uradniki, ki so del režima, ki zatira svoje državljane. Ameriški državni sekretar John Kerry se je že srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, zanimalo pa naj bi ga predvsem kakšni so ruski nameni v boju proti Islamski državi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos, ISW

Povezani članki