Irak dobil ruske helikopterje Mi- 28NE night hunter

by Urednik

RUSIJA ZAČELA IRAKU DOBAVLJATI OROŽJE

Rusija je začela dobavljati Iraku prve jurišne helikopterje Mi-28 NE (NATO: havoc). To so sploh prve dobave oborožitvenih sistemov Iraku iz več milijard dolarjev vrednega sporazuma o prodaji orožja iz leta 2012.

Rusija je Iraku dobavila več kot 10 bojnih helikopterjev Mi-28 NE night hunter (govori se o skupno 30-ih) skupaj s celotno oborožitvijo v okviru 4,3 milijarde dolarjev vrednega sporazuma o sodelovanju na obrambnem in tehnološkem področju. Pogodba o dobavi helikopterjev Mi-28 NE night hunter Iraški vojski vključuje usposabljanje pilotov in tehničnega osebja, kot tudi dobavo glavnih oborožitvenih sistemov, je že poleti izjavil Alexander Mikheyev, namestnik generalnega direktorja Rosoboronexporta.

Že poleti smo v spodnji novici poročali o zapletu pri iraškem nakupu helikopterjev Mi-28 NE night hunter zaradi sumov korupcije, zaradi česar se je dobava prestavila na kasnejši čas. Irak je pri Rusih naročil tudi 50 raketnih sistemov zračne obrambe kratkega dosega pantsir-S1.

Ali Musawi, pomočnik iraškega premiera, je novinarjem povedal, da je bilo nekaj dvomov o pogodbi in dodal, da se je “izvajanje ene od faz naročanja le začelo.” Musawi je tudi zatrdil, da pogodba predvideva predvsem dobavo orožja za protiteroristične operacije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Izjemni posnetki letanja s helikopterji Mi-28

Povezani članki